hs24.fi - härkää sarvista - Etusivu 16

hs24.fi - härkää sarvista - mistä on kysymys?
Aiheet
2009

2009. Etusivu 16

Yhteiskunta
Kysymys:
Milloin veronmaksajien pelastaman pankin johtaja sanoi: "Tähdet olivat suotuisat".
Vastaus:
Vuonna 1992: Johtajana (eräänä) oli Björn Wahlroos.
Linkki: Kuva Ylen ohjelmasta.
http://www.nettisanomat.com/2009/08/18/etusivu.htm


Yhteiskunta
Kysymys: Kuka kysyi ja keneltä: "Jos sä olet niin helvetin fiksu, niin miksi sä olet niin helvetin köyhä?"
Vastaus:
Legendan mukaan Henrik Kuningas esitti tämän kysymyksen Björn Wahlroosille.
Linkki: Kuva: Super Nova.
http://www.nettisanomat.com/2009/08/18/etusivu.htm

Yhteiskunta
Kysymys:
Mistä ahneus alkoi?
Vastaus:
Eräs eliitin kahmimisretken alkuhetki oli se kun Euroopan keskuspankkiin nimitetty Suomen Pankin pääjohtaja Sirkka Hämäläinen vastaanotti Euroopan palkkansa lisäksi samanaikaisesti jättimäisen (silloisen mittapuun mukaan) eläkkeen Suomen Pankista.
Linkki: Pääkirjoitus: Mistä ahneus alkoi?
http://www.nettisanomat.com/2009/08/18/etusivu.htm

Yhteiskunta
Kysymys:
Mikä on Suomen taloushistorian kavalin ja peitellyin pelastusoperaatio?
Vastaus:
Suomen Yhdyspankin omaisuuden siirtäminen turvaan. Aivoina Björn Wahlroos ja Ahti Hirvonen. "Pankki oli matkalla kohti loppuaan, osakkeenomistajien rahat ja omaisuudet olivat vaarassa. Jo vuotta ennen Esko Ahon pankkitukipäätöstä Säätytalolla oli Aleksanterinkadun vanhaan pankkisaliin kokoontunut Suomen Yhdyspankin arvovaltainen hallintoneuvosto. Paikalla oli ilaskiveä ehnroothia björnbergiä pankin napamiehiä ja omistajia. Johtokunnan jäsenet Ahti Hirvonen ja Björn Wahlroos lukivat madonlukuja ja johtivat puhetta. Lopuksi esitettiin Suomen taloushistorian kavalin ja peitellyin pelastusoperaatio, oli turvattava paikallaolijoiden ja muidenkin pankkien suuromistajien osakkeet ja omistukset. Vanhan ja kunnianarvoisen pankin yhtiöjärjestys muutettiin huomaamatta veronmaksajien silmien edessä. Velkoja ja sitoumuksia siirrettiin vanhasta SYP:stä Pohjoismaiden Yhdyspankki Oy:lle, joka kas kummaa muutti nimensä heinäkuussa vuonna 91 Suomen Yhdyspankiksi. Vanha ja kunnianarvoisa entinen SYP se muutettiin Unitas Oy:ksi. Uudelle yhtiölle roskapankki SYP:lle jäivät sekkitilit myös yleiseen liikenteeseen lasketut velkakirjat, sekä ulkomaiset että kotimaiset, ne siirrettiin tälle susipankille." Seppo Konttinen Ylen Talousarvio-lähetyksessä perjantaina 14.05.2004. Ohjelman nimi oli Pankkivangit.
Linkki: Pääkirjoitus: Vaurastumisesta tulee tehdä hyve eikä sitä tule tulkita "riistoksi" ja muita kirjoituksia ja linkkejä.
http://www.nettisanomat.com/2009/08/18/etusivu.htm


Ydinaseet
Kysymys:
Minkälaisessa puristuksessa Afganistanin lehdistö ja media olivat yrittäessään kertoa presidentinvaaleista:
Vastaus:
Hallitus antoi erilaisia määräyksiä joita ei hyväksytty. Guardianin otsikoita: ”Afghan journalists ignore ban on reporting election violence. Government 'forbids' broadcasts during presidential polling and tells reporters to keep away from trouble spots. Afghan media blackout plunges election day into confusion and fear • Coverup sees officials dodge questions on Taliban attacks • Government orders press not to scare voters away from polls.”
Linkki: Guardian Wednesday 19 August 2009.
http://www.nettisanomat.com/2009/08/19/etusivu.htm


Päätoimittajan vastuu
Kysymys:
Mistä asiasta Aftonbladetin päätoimittajat Jan Helin ja Helle Klein lähettivät avoimen kirjeen ulkoministeri Carl Biltdtille elokuussa 2009:
Vastaus:
Siitä, että Ruotsin Israelin suurlähettiläs oli tuominnut toimittaja Donald Boströmin artikkelin, joka koski kuolleitten palestiinalaisten elinkauppaa. Artikkelissa väitettiin israelilaissotilaiden syyllistyvän tähän. Suomessa Helsingin Sanomien pääkirjoitus, päätoimittaja on Janne Virkkunen, tuomitsi myöhemmin kyseisen artikkelin vaikkei kehdellä tietenkään voinut olla varmuutta siitä, olivatko artikkelissa esitetyt väitteet oikeita tai vääriä.
Linkki: Aftonbladet: Öppet brev ja linkkejä asiaa koskeviin kirkoituksiin.
http://www.nettisanomat.com/2009/08/20/etusivu.htm


Urheilu
Kysymys:
Mikä on urheilun historian mykistyttävin hetki numero 2?
Vastaus:
Usain Boltin 200 metrin juoksu Berliinin MM-kisoissa 2009.
Linkki: Kuva: WR 19.19. BOLT.
http://www.nettisanomat.com/2009/08/20/etusivu2p.htm


Yhteiskunta
Kysymys:
Missä seuraava teksti on luettavissa: ” ”Pysähdy – ajattele Tällä paikalla olleen Ylä-Vuojärven Kolme poikaa Eino, Otto ja Rauno Järvinen kaatuivat taistelussa isänmaamme vapauden puolesta. ”Tämä taivas, tämä maa, sukupolvelta toiselle jää” Jukka Kuoppamäki Kunnia sotiemme veteraaneille vapaan itsenäisen Suomen puolustajille.”
Vastaus:
Keski-Suomessa Laukaan keskustassa kirjaston takana.
Linkki: Kuvasarja: Matkalla ajoissa ja paikoissa pari tuntia tänään. Berliini-Pariisi-Suomi.
http://www.nettisanomat.com/2009/08/22/etusivu.htm


Päätoimittajan vastuu
Kysymys:
Miksi Helsingin Sanomat ei kertonut kuin vasta jälkijunassa Ruotsin ja Israelin välisestä diplomaattisesta selkkauksesta, joka koski Aftonbladetissa esitettyä väitettä siitä, että israelilaissotilaat myyvät kuolleiden palestiinalaisten elimiä?
Vastaus:
Joko Helsingin Sanomien ulkomaan osasto oli kiinni sunnuntaina tai sitten päivystävä toimittaja ei ollut saanut päätoimittajan lupaa kertoa asiasta mitään tuoreeltaan. Skandaalimaisin Helsingin Sanomien toimituksen kiinniolo internetin aikakaudella sattui jouluna 2004, kun Aasiassa Tsunami iski rannoille tapaninpäivänä. Yle ja BBC, esimerkiksi, olivat koko ajan valmiudessa selostamaan asiaa. Ylekin kyllä hölmöili, kun uskoi pitkään maan hallituksen, joka ei muuten keskeyttänyt loman viettoaan, virallista tiedottamista, jonka mukaan suomalaisuhreja ei ollut, ainakaan tietoa uhreista. Hallituksen tiedottajana toimi Yrjö Länsipuro.
Linkki: Pääkirjoitus: Helsingin Sanomien ulkomaan osasto kiinni sunnuntaisin? Linkkejä kirjoituksiin.
http://www.nettisanomat.com/2009/08/24/etusivu.htm
Lukijakysymykset meilillä osoitteeseen: hs24fi @hotmail.com

hs24.fi - härkää sarvista.
Sivun numero: Etusivu 16. Vastaava päätoimittaja Pertti Manninen. Yhteys: hs24fi @hotmail.com - Aineisto ja kirjoitukset tammikuu 2009 - marraskuu 2009. Nettiin 2009-11-30. Linkkejä 2009-11-30.

hs24.fi - härkää sarvista - kysymyksiä ja vastauksia monilta elämän alueilta - Etusivu 16 - tammikuu 2009- marraskuu 2009, kysymykset ja vastaukset Pertti Manninen ellei toisin mainita, 2009-11-30.

Sivun alkuun!

 

2012-05-11: Sivustolta on poistettu Keski-Suomen käräjäoikeuden 24.1.2012 antaman kunnianloukkausta koskevan tuomion 12/230 R11/268 johdosta tuomiossa mainittujen henkilöiden asianomaistiedot rikoksentekoajalta 6.5.2007 - 18.1.2012. Tuomio luettavissa osoitteessa: http://www.n3.fi/tuomiot/keskisuomiko20120124/etusivu.htm