hs24.fi - härkää sarvista - Etusivu 12

hs24.fi - härkää sarvista - mistä on kysymys?
Aiheet
2009

2009. Etusivu 12

Opetus:
Kysymys:
Montako abiturienttia sai valkolakkinsa opintojen päättyessä Laukaan lukiossa?
Vastaus: 45
Linkki: Kuva:
http://www.nettisanomat.com/2009/05//30/etusivu.htm


Opetus
Kysymys:
Opetetaanko lapsille uimataito koulussa?
Vastaus:
Jonkinlaisena tavoitteena uimataidon opettaminen on, mutta uimahallikuljetuksiin varatut määrärahat eivät ole riittäviä, opettajia ja valvojia on liian vähän, joten tavoite ei toteudu. Kodit joutuvat kantamaan tästä vastuun ja kustannukset.
Linkki: Juttu ja kuva: Kesän hyvä teko: Opeta lapsi uimaan!
http://www.nettisanomat.com/2009/05/31/etusivu.htm

Suomi
Kysymys:
Onko Euroopan parlamentilla valtaa?
Vastaus:
Valtaa lienee kaikenlaisten direktiivien säätämisessä. Komissiolla ja komissaareilla on valta, mutta tätä elintä eivät valitsekaan kansalaiset vaan maittensa hallitukset sillä oikeutuksella, jonka he katsovat saaneen kansalaisiltaan kansallisen parlamentin vaaleilla.
Linkki: Guardianin kirjoitus: European parliament: unpopular, uninteresting, indispensable.
http://www.nettisanomat.com/2009/05/31/etusivu.htm#kesan

Päätoimittajan vastuu
Kysymys:
Oliko Ylen juuri ennen eurovaaleja julkistama kannatusgallup riittävän luotettava?
Vastaus:
Gallupissa oli suuria puutteita, mm. siinä ei otettu huomioon Ahvenanmaan ääniä. Yksittäisten ehdokkaidenkin kasvokuvien julkistaminen aineiston perusteella oli jonkinlaista huvia vakavassa asiassa ja jopa sellaista harhaanjohtamista, joidenkin ehdokkaiden suosimista, joka vapaissa vaaleissa demokraattisessa yhteiskunnassa ei ole tiedonvälitystä vaan manipulointia äänestäjiä ”voittajien” puolelle. Lisäksi kellään ulkopuolisella taholla ei ole edes pääsyä tutkimaan alkuperäistäkään aineistoa, jota sitäkin saatetaan käsitellä siihen kenenkään puuttumatta.
Linkki: Pääkirjoitus: Ylen rotutuomari, uutistoiminnan johtaja Atte Jääskeläinen vastaa humpuuki-gallupeista, joita alaisten sitten pitää esitellä vakavalla naamalla.
http://www.nettisanomat.com/2009/06/06/etusivu.htm


Päätoimittajan vastuu
Kysymys:
Pitäisikö lehtien arvioida galluppien luotettavuutta?
Vastaus:
Syytä kyllä olisi näin tehdä, sillä pääsääntöisesti gallupit julkistetaan väärin. Otsikoidaan tulos virhemarginaalit unohtaen. Esimerkkinä Ylen julkistaman Eurogallupin kolme selostusta lehdissä: Helsingin Sanomat; Hufvudstadsbladet ja Keskisuomalainen.
Linkki: 3 lehden selostus Yle Uutisten Taloustutkimuksella teettämästä tutkimuksesta (STT).
http://www.nettisanomat.com/2009/06/06/etusivu.htm#liitesunnuntai20090707


Päätoimittajan vastuu
Kysymys:
Voiko galluppeja tehdä ilman perusjoukon kattavuutta?
Vastaus:
Tällaisia ei saisi nimittää gallupeiksi, vaikka nimi onkin kärsinyt inflaation. Tällaisia tutkimusta pitäisi nimittää esim. lehden ennusteiksi (arvauksiksi) tai johonkin kyselyyn vastanneiden mielipiteeksi.
Linkki: Juttu: Nettisanomien ennuste paikan tarkkuudella.
http://www.nettisanomat.com/2009/06/06/etusivu.htm#nettisanomien


Päätoimittajan vastuu
Kysymys:
Miten Nettisanomien eurovaaliennuste toteutui?
Vastaus:
Täydellisen hyvin. Lehti ennusti vaalin tuloksen jokaisen puolueen tai vaaliliiton tuloksen paikan tarkkuudella, niin kuin lupasi.
Linkki: Juttu: Eurovaalit 2009. Nettisanomien arvaus toteutui riittävällä tarkkuudella. Toimittajan alastomana juoksu jäi myöhempiin aikoihin.
http://www.nettisanomat.com/2009/06/07/etusivu.htm


Suomi
Kysymys:
Miten eurovaalien tulokseen suhtauduttiin?
Vastaus.
Todettiin sosialidemokraattien tappio ja tuulen suunnan kääntyminen oikealle. Suomessa arvosteltiin isä Mitroa, joka tuli valittua sosialidemokraattien listalta ja vei paikan perussosialidemokraatilta etkä tuonut riittävää lisäkannatusta, jotta Sdp olisi saanut yhden paikan enemmän. Ruotsissa Piraattipuolue sai yhden paikan.
Linkki: Kuva: Tuolille väsähtänyt Rasmus-kissa nostaa hetkeksi päätään vaalilähetyksen loppuessa.
Ruotsin äänestäjien 10 tärkeintä kysymystä ja tulos.
http://www.nettisanomat.com/2009/06/08/etusivu.htm


Yhteiskunta
Kysymys:
Onko Ylen uutistoiminnan johtaja Atte Jääskeläinen tehtäviensä tasalla, kun hän on innostunut tilaamaan jatkuvana nauhana kuukaudesta toiseen puolueiden kannatuslukumittauksia, mutta ei valvo ollenkaan niiden asianmukaista julkistamista vaan päinvastoin pakottaa alaisensa selostamaan mittausten tuloksia virhemarginaalit unohtaen ja muutenkin analysoimaan tuloksia väärin ts. vaatimalla niistä väittämiä ja selityksiä, joita mittauksissa ei oikeasti ole?
Vastaus:
Jääskeläinen ei ole tehtäviensä tasalla ja hän käyttää härskisti asemaansa hyväksi luottaen siihen, että hänen esimiehensä ovat löperöitä poliittisilla mandaateilla valittuja diletantteja.
Linkki: Pääkirjoitus: Ylen puolueiden kannatusarviot suoraan Jääskeläisen perseestä.
http://www.nettisanomat.com/2009/06/26/etusivu.htm
Lukijakysymykset meilillä osoitteeseen: hs24fi @hotmail.com

hs24.fi - härkää sarvista.
Sivun numero: Etusivu 12. Vastaava päätoimittaja Pertti Manninen. Yhteys: hs24fi @hotmail.com - Aineisto ja kirjoitukset tammikuu 2009 - marraskuu 2009. Nettiin 2009-11-29. Linkkejä 2009-11-29.

hs24.fi - härkää sarvista - kysymyksiä ja vastauksia monilta elämän alueilta - Etusivu 12 - tammikuu 2009- marraskuu 2009, kysymykset ja vastaukset Pertti Manninen ellei toisin mainita, 2009-11-29.

Sivun alkuun!

 

2012-05-11: Sivustolta on poistettu Keski-Suomen käräjäoikeuden 24.1.2012 antaman kunnianloukkausta koskevan tuomion 12/230 R11/268 johdosta tuomiossa mainittujen henkilöiden asianomaistiedot rikoksentekoajalta 6.5.2007 - 18.1.2012. Tuomio luettavissa osoitteessa: http://www.n3.fi/tuomiot/keskisuomiko20120124/etusivu.htm