Tiistai 2018-05-15
TOUKOKUU 2018

N:o 2086 Edellinen - Seuraava - Kaikkiin!

Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999


Topautoosat.fi
Renkaat.com
ARKISTO 2011: Siittimen palautus Rakveressa. KUVASARJA

Eduskunnan dorkat virkamiehet järjestykseen: Paavo Väyrynen palaa eduskuntaan.

Eduskunnan dorkat virkamiehet järjestykseen: Paavo Väyrynen palaa eduskuntaan kansanedustajaksi.

toukokuu 15, 2018

Huhtikuun lopulla, kun Paavo Väyrynen ilmoitti palaavansa Europarlamentista Eduskuntaan, eduskunnassa oli yksi täysjärkinen virkamies: hallintojohtaja Pertti Rauhio. Hän sanoi yksiselitteisesti, että Väyrysellä on oikeus palata eduskuntaan. Esim Pohjalaisessa 26.04.2018 oli asiasta seuraavaa:

”–Lainsäädännössä on erillinen kohtansa juuri toiminnasta EU:n parlamentissa tai eduskunnassa. Juuri työjärjestyksen 77 pykälän ensimmäinen lause sanoo, että Euroopan parlamentin jäseneksi valitun edustajan tulee ilmoittaa puhemiehelle, hoitaako hän edustajantointaan vai toimiiko hän jäsenenä Euroopan parlamentissa, Rauhio toteaa.

Näin Väyrynen voisi puhemiehelle ilmoittamalla tulla eduskuntaan, koska hänet on sinne vaaleissa 2015 valittu.”

Tämä artikkelissa: Kärnä harkitsee Väyrysen valtakirjan riitauttamista – Väyrysellä on eduskunnan hallintojohtajan mukaan oikeus palata.”

https://www.pohjalainen.fi/uutiset/kotimaa/
k%C3%A4rn%C3%A4-harkitsee-v%C3%A4yrysen-valtakirjan-riitauttamista-v%C3%A4yrysell%C3%A4-on-eduskunnan-hallintojohtajan-mukaan-oikeus-palata-1.2607108


Sensijaan eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola ja apulaispääsihteeri Timo Tuovinen rupesivat venkoilemaan ja haaskaamaan samalla yhteiskunnan rahoja turhuuksiin ”ymmärtämällä” edustaja Mikko Kärnän venkoilua.

Näin HS:ssä 26.4.2018:
”Tilanne on sillä tavalla juridisesti haastava, että tämä on ensimmäinen kerta, kun EU-parlamentaarikko haluaa palata kesken kauden eduskuntaan. Ei ole ihan selkeää, onko lainsäätäjä tarkoittanut, että se olisi mahdollista”, sanoo eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola.”

”Koska edustaja Kärnäkin on nostanut tämän esiin, niin haluamme tehdä asiasta perusteellisen selvityksen”, Paavola sanoo.

HÄNEN mukaansa tulkittavaksi nousee nyt perustuslain 28. pykälä, joka säätelee kansanedustajan edustajantoimen hoitamisen keskeytymistä siksi ajaksi, kun edustaja toimii EU-parlamentissa.

”Asiaa selvittää eduskunnan virkamieskunta. Tarvittaessa käännymme valtiosääntöasiantuntijoiden puoleen”, Paavola kertoo.”

Helsingin Sanomat 26.4.2018.
Väyrysen paluu eduskuntaan vaatii pohdintaa perustuslain tulkinnasta – ”Tilanne on juridisesti haastava”, sanoo eduskunnan pääsihteeri
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005657503.html

Apulaispääsihteerin lausunnoista kertoi ILtalehti 26.4.2018 seuraavasti:
”Eduskunnan apulaispääsihteeri Timo Tuovinen myöntää Iltalehdelle, että Väyrysen tapaus aiheuttaa perustuslaillista pohdintaa eduskunnassa.

– Ollaan uuden tilanteen edessä. Ihan vastaavaa ei ole aikaisemmin ollut, Tuovinen sanoo.

Tuovisen mukaan eduskunnan työjärjestyksessä otetaan kantaa menettelytapoihin vaalien jälkeen. Työjärjestyksen mukaan Euroopan parlamenttiin valitun kansanedustajan on ilmoitettava eduskunnan puhemiehelle, kumpaa tointa hän ryhtyy hoitamaan.

– Työjärjestyksessä ei ole otettu kantaa tähän paluuseen, Tuovinen sanoo.”

Jos ja kun Väyryselle myönnetään ero Euroopan parlamentista, alkaa Tuovisen mukaan perustuslain 28 pykälän tulkinta. Pykälän mukaan edustajatoimen hoitaminen keskeytyy siksi ajaksi, jonka kansanedustaja toimii Euroopan parlamentin jäsenenä.

– Kysymys kuuluu, että mikä merkitys sillä on, että Väyrynen palaa kesken Euroopan parlamentin toimikauden. Onko sillä vaikutusta hänen asemaansa kansanedustajana?

– Käsitykseni mukaan perustuslain kyseisestä pykälästä on erilaisia kantoja. Eli kyllä tätä täytyy oikeasti miettiä ennen kuin ollaan kesäkuun 10. päivän tienoilla. Ei tämä (tilanne) ole varmasti niin selvää kenellekään. Töitä tämä teettää, Tuovinen sanoo.”

JA LOPUKSI TUOVINEN VIELÄ HERTTAISESTI:
”Toisaalta vaihtoehtoja on vain kaksi.
– Kansanedustajia on 200 eikä yhtään enempää. Kansanedustajana on joko edustaja Väyrynen tai edustaja Kärnä. Jompikumpi heistä istuu täällä kesäkuun puolenvälin tienoilla.”

Iltalehti 26.4.2018.
Paavo Väyrysen paluu aiheuttaa harmaita hiuksia eduskunnassa – apulaispääsihteeri: ”Kansanedustajana on joko Väyrynen tai Kärnä”

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201804262200905147
_pi.shtml?_ga=2.113014215.271772415.1526240333-1573485669.1515843978


Sinänsä kunnioitettavaa, että ollaan avoimia, mutta kai joskus voisi pitää mölyt mahassaan, jottei tarvitsisi päästellä kaiken maailman sammakoita.

Nythän asia on sitten tutkittu ja kolmea viikkoa myöhemmin pääsihteeri Paavolakin on tullut vakuuttuneeksi selvitysten jälkeen samaan lopputulokseen kuin hallintojohtaja Rauhio heti kättelyssä:
”Eduskunnan pääsihteeri vahvistaa – Paavo Väyrynen palaa eduskuntaan: ”Asia on sillä sipuli”.

– Nyt kun Väyrynen palaa hoitamaan kansanedustajan tehtävää, niin meiltä lähtee ilmoitus oikeusministeriöön, joka sitten kirjelmöi Euroopan parlamenttiin, joka toteaa, että Väyrynen on ottanut hoitaakseen kansanedustajan tehtävän.

Paavolan mukaan eduskunnan kuulemat asiantuntijat ovat asiassa yksimielisiä: Väyrysellä on oikeus palata hoitamaan edustajantointaan.

– En tiedä, mitä edustaja Kärnä aikoo tehdä, mutta ajattelin keskustella vielä hänen kanssaan, Paavola sanoo.

Kärnä on vedonnut asiassa eduskunnan työjärjestykseen. Paavolan mukaan eduskunnan työjärjestys ei voi ohittaa perustuslakia, joka suojaa kansanedustajan – ei varaedustajan – tehtävää.

- Perustuslaissa sanotaan selkeästi, että edustajantoimen hoitaminen keskeytyy siksi ajaksi, jonka kansanedustaja toimii Euroopan parlamentin jäsenenä. Mielestäni asia on sillä sipuli, Paavola sanoo.

– Emme ole löytäneet prosessuaalista keinoa, jolla hän (Kärnä) saisi asian perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi.”

http://www.iltalehti.fi/politiikka/
201805142200941058_pi.shtml

KOMMENTTI tähän lopuksi.

On hyvä, että pääsihteeri Paavolakin on lopulta löytänyt sipulin. Hallintojohtajallahan se oli hallusssaan alusta alkaen.

Nyt on tilaisuus päästä seuraamaan jääkiekkoa: Suomen kohtalonottelua, taas kerran.

Mittarissa on varjossa 31 ja täällä sisällä jotenkin selviää läkähtymättä Rasmus-kissan nukkuessa kylmimmässä pohjoishuoneessa.

Viikkosanomat. Pertti Manninen. Tiistai 15.05.2018 13:38 Kirkkonummen Kauhalassa.

http://viikkosanomat.fi/2018/05/15/eduskunnan-dorkat-virkamiehet-jarjestykseen-paavo-vayrynen-palaa-eduskuntaan-kansanedustajaksi/


 

Arkisto 2011


Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999


Lauantai 2011-03-26 - N:o 1262
Edellinen Seuraava Linkki jokaiseen! Hae!
Yhteys 101 ilmoitusta Ilmoita ilmaiseksi!


Photo Raw tilaus 35 €
Loppuuko tappaminen tappamalla, Stubb
TOMAHAWK-OHJUS, Sasi
CAUTION ... contains ... to damage
Libya crisis may save Sarkozy
Siittimen palautus Rakveressa. Loppukevennys ETV:n uutislähetyksessä perjantaina 2011-03-25 klo 21:37
.


Siittimen palautus Rakveressa. Loppukevennys ETV:n uutislähetyksessä perjantaina 2011-03-25 klo 21:37
Ago Gaskov Rakvere - Andres Jaadla Rakvere Linnapea - Tauno Kangro kujur (kuvanveistäjä)
Erittäin vapaa käännös ja mobikuvat Pertti Manninen

Tere, vana" Te peate siin veel võimlema.
Oi, nüüd ma rikun autoriõigused ära.

Terve vanha! Siinä seisot vielä kyvyttömänä.
Oi, nyt mä annan sen takaisin.

http://www.nettisanomat.com/
2011/03/26/etusivu.htmYhteys - Dilemma -
NETTISANOMAT-PERHEEN KÄVIJÄTILASTO:
150560
eri käyntiä tammikuussa 2018.

Vastaava päätoimittaja Pertti Manninen - Yhteys: nettisanomat @hotmail.com - Jokaiselle etusivulle!

Kaiken keskellä aina läsnä! - Viikkosanomat-blogi

Ilmoita ilmaiseksi sivu! - 101 ilmoitusta -
Vapunaaattona 2018

Maanantai 2018-04-30
TYÖN PÄIVÄN AATTO
HUHTIKUU 2018

N:o 2085 Edellinen - Seuraava - Kaikkiin!

Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999


Topautoosat.fi
Renkaat.com"Työtä kaikille!" 1994-05-01. Jyväskylä. Tori.
Kuva: Pertti Manninen.

http://www.nettisanomat.com/2008/05/01/etusivu.htm

2018 - KUVIA TULOSSA!

LUE MYÖS!
SATTUMALTA SÄILYNYTTÄ. BUDJETTIPUHEENVUORO VUODELTA 1985. JULKAISTU KYMMENEN VUOTTA SITTEN 1.5.2008. LUE!

Onnellisuuden päivä Lue! - SMILE from MODERN TIMES Lue! - Iltalehti paljasti Hiilamon kytköksen Terveystaloon Lue! Vastaava Päätoimittaja Pertti Manninen - Toimitus

Aatteet

Rauha on niin suuri asia, että niitä, jotka tekevät rauhan, voidaan kutsua Jumalan lapsiksi.
Johannes Khrysostomos


Vapun aikoihin on aiheellista uhrata muutama ajatus aatteille. Isänisäni oli leipuri, ja hänen valmistamansa tippaleivät olivat Elannon ensimmäiset myyntiin tulleet tuotteet vappuna 1907. Hän oli Työväenyhdistyksen puheenjohtaja, vannoutunut pasifisti ja raittiusaattteen kannattaja. Oma isäni taas seurasi aktiivisesti politiikkaa sitoutumattomana ja oli sotainvalidina vankkumaton rauhanpuolustaja.

Hänen toinen suuri intohimonsa oli jalkapallo. Siinäkään hän ei kannattanut mitään seuraa - ainoastaan sitä joukkuetta, jossa Kai Pahlman pelasi, koska hänen mielestään Kaitsu oli ainoa suomalainen, joka ymmärsi, mistä mistä jalkapallossa on kyse.

Suomalaisen lukijan on vaikea löytää yhtymäkohtia vapun, aatteiden, taistelevan työväenliikkeen ja jalkapallon välillä. Olen asunut vuosia Espanjassa, jossa Franco määräsi Real Madridin ja FC Barcelonan pelaavan keskenään vapunpäivänä, koska hän ei halunnut väkeä marsseille.

Minulle on siirtynyt suvussani rauhan aate, jonka puolesta usein marssin 80-luvulla. Viime vuosina olen marssinut ihmisoikeuksien puolesta. Mutta jos Espanja olisi vuonna 2010 pelannut MM-finaalin Saksaa vastaan yhtä aikaa Pride-kulkueen kanssa, kulkue olisi jäänyt minulta väliin. Vannoutuneena henkilökohtaisen raittiusaatteen kannattajana olen kyllä pysynyt.

Arto Manninen

(49) Kokoelmasta RAKASTA. Aforismeja, runoja ja mietteitä vuoden jokaiselle kuukaudelle. Toukokuu.
Toimittanut Arto Manninen. Gummerus 2012. 

Arkisto 2008:
Tappiolan vainioilta. Bisquit Seppo Ahti Ilta-Sanomat tänään tiistaina 2008-04-29.

Kymmenen vanhaa tukkijätkää
meni töihin savotalle.
Takaisin palasi yhdeksän, 
jäi yksi konkelon alle.

...

...

...

...

Viisi vanhaa tukkijätkää
sahat, kirveet, parkkiraudat.
On yksi liikaa vieläkin,
sanoo kymppi, muu ei auta.

...

...

...

...

Nolla vanhaa tukkijätkää
eikä enää huolen häivää.
Viettää Enson ansiosta
Suomalaisen Työn hän päivää

http://www.nettisanomat.com/
2017/04/30/etusivu.html

Nettipelaaminen kohottaa
suosiotaan. Lue!

Parhaat suomalaiset pokerinpelaajat tienanneet miljoonia. Lue!


Lintuja. Pyöräilijöitä. Mainoksia. Kuusi kuvaa

Onnellisuuden päivä. Lue!

Peurat. Kuvat

SMILE - HYMY
Alkuperäinen ja käännös 2001. Lue!


Ensimmäinen ehto naisen edistymiselle on persoonallinen ja henkinen vapaus. Siihen perustuu kaikki muu. 
Minna Canth


Minna Canth kukitettuna Kuva

Tasa-arvo. Aforismeja. Lue!

Iltalehti paljasti Hiilamon kytköksen. Lue!

HS ei tiennyt tai sitten unohti mainita, että professori Heikki Hiilamo on ... Lue!

Maakunnat ja sote tulee. Räksytykset turhia. Lue!

Juha Sipilä: "Ei kävisi mielen vieressäkään, että tällä olisi vallan kanssa tekemistä!" KUVASARJA

KOKO SUOMI PYSÄHTYY - SIPILÄ OSAA OLLA KOVA. Kuva

Närhimuisto Kuva

Närhimuisto Lue

Arkisto 2009.
Hyvän ja pahan kosketus Lue

Suomalaiset viikinkien puristuksessa! Kuvat

Luontoviikolla NÄRHI
Kuvasarja

Luontoviikolla JÄLJET 2
Kuvasarja

Luontoviikolla JÄLJET
Kuvasarja

Luontoviikolla LUMIKKO 2
Kuvasarja

Luontoviikolla LUMIKKO
Kuvasarja


Nettisanomat-perhe. Kävijätilasto. Päivittäiset eri kävijät. VUOSI 2018. Tilasto

Tammikuu 2018
150560


Kaiken keskellä aina läsnä! - Viikkosanomat- blogi

Keskiviikkona 21.03 iltapäivällä. Peura ja hirvet. Kuvasarja
Torstaina 22.03 aamulla. Hirvet. Kuvasarja

 


SMILE
from MODERN TIMES

Lyric by
JOHN TURNER and GEOFFREY PARSONS

Music by
CHARLIE CHAPLIN

Moderately, with great warmth


SMILE, thou' your heart is aching,
SMILE, even tho' it's breaking,
When there are clouds in the sky,
you'll get by,
If you SMILE though your fear and sorrow,
SMILE and maybe tomorrow,
You'll see the sun come shining thru
for you.

Light up your face with gladness,
Hide ev'ry trace of sadness.
Alto' a tear
may be ever so near,
That's the time you must keep on trying,
SMILE, what's the use of crying,
You'll find that life is still worth while,
If you'll just SMILE.


AIN', hymy voimat antaa.
AIN', hymy taakat kantaa,
harmaatkin pilvet puistat
kun muistat
hymy AIN' pois vie murheen, huolen,
AIN', hymy ilon puolen
tuo auringon paistelulle,
sulle.

Kasvoillesi onni suo.
Suru aina murheet tuo,
nyt ne peitä,
kaikk' kyyneleet heitä.
Nyt se on tehtävä, itku pois,
AIN', hymy elämän tois.
Taistele, muista sääntö vain,
niin, hymy AIN'.

 

Moderately, with great warmth

AIN' - HYMY

suomennos: pertti manninen,
1.0-versio, 17.05.01modern times - nykyaika. kuvitelma.


http://www.nettisanomat.com/ 2001/05/17/hymy.htm


  N:o 791. Torstai 2008-05-01 

Torstai 2008-05-01 
Vappu - Suomalaisen työn päivä. Helatorstai - Kristuksen taivaaseenastumispäivä

Sattumalta säilynyttä. 

Monissa muutoissa ei kaikki ylimääräinen ole joutunut roskiin, vaan osa pahvilaatikoista on usein löytänyt jonkin suojan myöhemmälle penkomiselle. Tällä kertaa erään navetan nurkista löytyi 80-luvun laatikoita. Paljon lehtiä ja brosyyreita. Myös joitakin senaikaisen työpaikan muistioita ja manuaaleja. Maailmankatsomuksellista ja poliittista toimintaa 80-luvulla edustivat valtuustopuheenvuoro 14.12.1985 ja kaksi valitusta (!) Uudenmaan lääninoikeudelle, 08.04. 2005 ja 11.12.1985. 

Hirmuisen lämpimänä, 20 astetta varjossa, vapun 2008 aattona keskiviikkona 2008-04-30 juhlimiseen valmistautuen Pertti Manninen.

PS. Tässä on syytä kertoa myös tapaus, jossa päälleni lennätettiin ison tuopillisen sisältö paikkakunnan ravintola Varellan pubissa. Eräs rouva kysyi olenko Manninen, vastasin olevani ja samassa lensi. Hän oli erään Kemiran työntekijän rouva ja oli kuulemma näreissään siitä, että valitukseni oli viivästyttänyt yhdellä kesällä yhtiön rakennushankkeita. Onneksi painava tuoppi pysyi hänen kädessään. Rouva poistettiin ravintolasta. Sama.
PS2. Valtuustopuheenvuoroa valmistellessani sain joko Harri Puntilta (vihr) tai Seppo Lintuselta (kd)ohjeen, että se on sitten hetki, jossa saa puhua kaikista asioista vaikka maailmaa syleillen. Noudatin neuvoa! Sama.
PS3. Teksti oli ilmeisesti silloin niin rajua eräiltä osin, ettei Kuntalainen-lehtemme päätoimittaja sitä julkaissut ja Kirkkonummen Sanomien päätoimittaja ei sen jälkeen edes tervehtinyt, ainakaan vähään aikaan! Sama.

"SKDL:n VALTUUSTORYHMÄN PUHEENVUORO KIRKKONUMMEN TALOUSARVIOKOKOUKSESSA LAUANTAINA JOULUKUUN 14. PÄIVÄNÄ 1985.

HULLUTUS

Tähtien sota ei ole leikkiä, sota ei koskaan ole leikkiä, se on hullutus, Asevarustelu kiihtyy koko ajan kaikkialla maailmassa. Suunnattomia summia käytetään tuhon tutkimiseen, maailman parhaat aivot on valjastettu tappamiselle. Jos yksi kymmenesosa tästä hullutuksesta käytettäisiin ihmisten auttamiseen, poistuisi nälkä ja sen aiheuttama kuolema maapalloltamme. Näin lähellä olemme inhimillistä ja humaania maailmaa.

Näin ei tehdä, hullutus jatkuu, tulevaisuus on entistä herkemmin PAM!

Sinä ja minä hyväksymme tämän. Korkeintaan hyssyttelemme: ei tässä mitään hätää ole. Se, että tänään puhumme täällä niin mitättömistä asioista niin vakavasti, osoittaa tämän, ja niin itsekkäästi.

Tässä salissa halutaan unohtaa meitä lähelläkin oleva hätä, esimerkiksi numeroiden valossa Kirkkonummen työttömyys on vähäistä. Näin on. Siis meillä menee hienosti. Vaan ei kuitenkaan ihan kaikilla. Heillä, jotka ovat työttömiä, heillä ja heidän perheillään menee oikeastaan aika heikosti. Voimmehan unohtaa tämän, heitähän on niin vähän. Näinkö ajattelet? Sangen itsekästä. Hyväksytkö tämän? Hädän, joka näissä perheissä on, lasten kärsimykset, vanhempien surun, mitä tästä pojasta oikein tulee. Mitä työtön itse ajattelee? Henkinen stressi syrjäänjäämisestä on kauheaa.

Jos hyväksyt tietynsuuruisen työttömyysasteen, mikset sitten alistu siihen, että työttömyys pantaisiin kiertämään kaikkien kesken tasapuolisesti. Se olisi solidaarista. Sen jälkeen voisit ymmärtää hädän syvyyttä.

Tässä salissa itsekkäät ihmiset pitävät itsensä puolta. Kammottavan konkreettinen esimerkki: SKDL:lle on sanottu, ettette saa mitään ehdotuksianne läpi talousarviokäsittelyssä. Enemmistövaltaa? Hienoa, demokraattisessa yhteiskunnassa.

Olettehan saaneet vain kymmenennen osan vaaleissa annetuista äänistä. Olkaa hiljaa! Unohdatte täysin sen, että edustamme kuitenkin, tai ainakin luulemme edustavamme suurempaa osaa kuntamme asukkaista. Teiltä löytyy itsekkyyttä unohtaa se, että eräillä suurilla äänestysalueilla äänestysprosentti oli sangen alhainen, jopa vain viisikymmentä. Ja onhan meillä lapsiakin enemmän kuin teillä!
Äänestysprosentin alhaisuus huolestuttaa tietenkin meitä, miksi meitä perinteisesti kannattaneet eivät halua tulla edes äänestyspaikalle, mutta kyllä sen pitäisi huolestuttaa myös teitä!

Toisten apaattisuus, välinpitämättömyys, ammennatteko voimaanne myös siitä? Tehokkaasti ainakin aiotte käyttää kuntalaisten välinpitämättömyyden hyväksenne. Mitään SKDL:n esityksiä ei siis oteta huomioon?

Tulemme tekemään talousarvion yksityiskohtaisessa käsittelyssä useita muutosehdotuksia, loppusummaltaan ehkä viideskymmenesosa siitä, mitä tällä hetkellä kunnan varoja pankkitileillä makaa. Ehkä niitä sieltä voisi tämän verran lainata?

Ehdotuksemme koskevat jokapäiväistä elinympäristöämme: liikenneturvallisuuden parantamista, asuntojen rakentamista sekä etupäässä lasten ja nuorten elämään iloa tuottavia rahallisesti hyvin halpoja parannuksia. Sosiaalipuolen asioissa kannatamme kaikkia tänään esilletulevia parannusehdotuksia,

Perinteisesti talousarvion käsittelyssä on syytä arvioida myös muuten maailmanmenoa ja siinä ohessa myös Kirkkonummen menoa.

RAUHALLISET NAAPURIT

Maapallollamme voi elää myös rauhallisesti. Hyvänä esimerkkinä on Suomen ja Neuvostoliiton yhteiselo. Kansandemokraatit ja heidän kanssaan samanlailla ajattelevat ovat kansanliikkeenä saattaneet maittemme väliset suhteet nykyiselle järkevälle tolalle. Kunnianhan ottavat yksityiset nimet, mutta on aina syytä muistaa, etteivät nämä nimet yksistään pysty mitään tekemään, jollei heillä ole takanaan massojen tukea.

Aivan samanlainen on tilanne tälläkin hetkellä, kansalaisten on ajoissa avattava suunsa ja sanottava tarvittaessa SEIS. Meitä kirkkonummelaisia kovasti koskettanut asia, Porkkalan sotilastukikohdan palauttaminen takaisin Suomelle kolmekymmentä vuotta sitten, ennen vuokra-ajan päättymistä, on osattava arvioida oikein. Neuvostoliitto luotti siihen, että kansan ylivoimainen enemmistö tajuaa Suomen aseman ison naapurin kainalossa, rauhanomaisen rinnakkaiselon merkityksen ja tämän rinnakkaiselon vaalimisen tärkeyden. Paluuta seikkailu- ja sotapolitiikkaan ei ole. Kansalaisten on pidettävä tästä huolta. 

Tässäkin salissa on kuultu aikaisempina vuosina irvokasta ja epäoikeudenmukaista naapurimaahan kohdistunutta pilkkaa.

Tällä emme tahdo sanoa sitä, emmekö voisi ihmetellä, mitä suuri naapuri tekee. Ihmetelkäämme, käykäämme katsomassa, perehtykäämme maan kulttuuriin ja ajattelutapaan, oppikaamme sen kieltä! Mutta muistakaamme myös se, että Neuvostoliitto on osa tätä maapalloa. Silläkin on oikeus ja velvollisuus tulkita USA:n avaruussotauhkaa ja vastata siihen. Jos haluamme historiaa muistaa, emme saa unohtaa sitä valtiota, joka kärsi suurimmat menetykset torjuessaan fasismin saappaan, Neuvostoliittoa.

Ihmettelemme ylipäätään, miksi tämä varusteluhullutus jatkuu. Toivomme, että ihmiskunta pystyy löytämään ratkaisun elämän säilyttämiseksi maapallollamme.

Sopu valtioiden kesken, sopu ihmisten kesken. Näin pitäisi olla, vaan kun ei aina ole.

TYÖRAUHA JA TYÖN ARVOSTUS

Kirkkonummen hallinnossakin on mätää, työrauhassa parantamisen varaa. Emme näe mitään syytä haaskata kunnan voimavaroja jatkuvasti irvokkaisiin näytelmiin, joissa kunnanjohtaja muuttaa kaavalautakunnan esityksiä uskomattoman heppoisin perustein.

Voisimmehan mekin olla sitä mieltä, että kirkon vieressä on tyhjää tilaa, miksei sinne keskeiselle hyvälle paikalle kaavoiteta peltihalleja. Miksi yritystoimintaa vastustetaan? Miksei tästä kirjoiteta? Toinen hyvä paikka olisi Gesterbyn uusimpien rivitalojen ja Kyrkvallan välissä. Siinähän on jonkun verran joutilasta peltoa. Kuka näiden peltihallien rakentamista vastustaa? Jokainen kunnan asukas tietää omalla kylällään olevan tyhjää joutilasta peltoa tai maata.

PELTIHALLI JOKA KYLÄÄN JOKA KOLOON! Tämä olkoon kunnanjohtajamme kaavoituspolitiikan motto. Onhan päivän selvää, että jos yrityksillä menee hyvin, niin myös kuntalaisilla menee hyvin. Jokainenhan tämän kunnanjohtajan vanhan iskulauseen näkee ja kokee oikeaksi!

Ja kunnanhallitus hyväksyy tämän menon! Kunnanarkkitehtiä ei kutsuta kaavoja selittämään. Perusteluna on tietenkin se, että ylijohtaja tietää kaiken, on kähminyt kaiken, ei turhia kiusankappaleita päästetä sekoittamaan jee-jee-porukan mieltä.

Kaikesta huolimatta olemme tietenkin tyytyväisiä. Emme edellämainittuun vilunkiin, vaan kaikkiin rehellisesti kykyjensä mukaan työtä tekeviin kuntamme työntekijöihin. Heitähän on tietenkin ylivoimainen valtaosa. Emme uskalla luetella kaikkia, jotteivät jotkut jäisi pois, mutta sallittaneen kuitenkin ottaa esille eräs ryhmä: koulujen henkilökunta kokonaisuudessaan, niin opettajat, keittäjät kuin apulaiset, kanslistit, vahtimestarit, talonmiehet ja siivoojat ja kaikki muut. Heille kiitokset tulevan sukupolven kasvattamisesta tällä repaleisella ja kuluttavalla aikakaudella.

MITÄ RAKENNETTAVA?

Mitä Kirkkonummella tarvitaan? Mitä asukkaat toivovat? Seuraavassa muutamia kommentteja ajankohtaisista hankkeista.

ASUNTOJA

Tänä vuonna on tapahtunut olennainen käänne Kirkkonummen asuntopolitiikassa. vielä helmikuun valtuustokokouksessa Kirkkonummen asunto-ohjelmaa käsiteltäessä vanha meno jatkui: oikeisto-vasemmisto-akseli jakoi asuntopoliittiset pyrkimykset. Tyydyttiin vähään, enempää ei haluttu yrittää, uusia keinoja ei haluttu käyttää Kirkkonummen vaikeaan ja huutavaan asuntopulaan, nimenomaan vuokra-asuntopulaan.

Yhteiskunnallisesti ajatteleva SKDL:n uusi valtuustoryhmä ei voinut sulattaa tätä häikäilemätöntä välinpitämättömyyttä. Keksimme keinon, ainoan jolla pieni ryhmä voi näemmä asioitaan ajaa: aloitteiden teon. Ja niitä syntyi. Nyt ei oikeisto päässytkään rauhaan, siihen uneen, että vain kerran vuodessa täytyy kuunnella vasemmiston räksytystä vuokra-asunnoista. Aluksi aloitteisiimme vastattiin samalla vanhalla ylivoimaan luottavalla välinpitämättömyydellä. Kunnes kesällä pamahti: keskustapuolueen kunnanhallitusedustaja Alf Tilgman tulikin vasemmiston puolelle: Kunnan on edullista ostaa myös vanhoja arava-asuntoja vuokra-asunnoiksi. Halpojahan ne ovat. Sillä kertaa vastustava kanta voitti puheenjohtajan äänen ratkaistessa ja valtuustossa ilmeisesti sitten luultiin, että jälleen kerran asuntoasia nujerretaan oikeisto-vasemmisto-äänin. Muttei nujerrettukaan. Asuntoasiaa ei uskallettu viedäkään äänestykseen, vaan se jätettiin pöydälle.

Näin vasemmisto oli painostanut yhden ehdottoman vaatimuksensa tulevaan talousarvioon, näin voimme numeroista lukea.

Toinen aloitteemme, joka on johtamassa tulokseen, ylimääräisen vuoktataloasunnon rakentaminen vielä tänä vuonna myönnettävillä valtion ylimääräisillä lainarahoilla, sai lopulta kunnanhallituksessa yksimielisen hyväksymisen. Käytettävissä olevien tietojen mukaan tämä vuokratalokohde toteutuu, siinä olisi joululahjaa kymmenille kirkkonummelaisille vuokra-asunnon tarvitsijoille.

SKDL tekee tulevaisuudessakin vähemmälle huomiolle jääneiden ihmisten hyväksi erilaisia aloitteita, silloin kun asiat eivät muuten etene lautakunnissa tai kunnanhallituksessa.

PALVELUTALO

Oman lukunsa ansaitsee Kirkkonummen juhlavuonna 1980 tehty juhlapäätös vammaisten ja vanhusten palvelutalon rakentamiseksi. Nykyisen suunnitelman mukaan se valmistuu vuonna 1988.

Joka ainoana vuonna rakentamispäätöksen teosta lähtien on Kirkkonummen pankkitileillä eri pankeissa ollut vähintään kymmenkertainen rahamäärä sen hetkisistä palvelutalon rakennuskustannuksista, käyttämättömänä! Ei ole vain rakennettu. Ja kun lopulta paineet kävivät liian koviksi, piilouduttiin VALTAVA-lainsäädännön taakse. Nyt ei saakaan rakentaa! Hanke on kuitenkin niin pieni, ettei se ole edes millään lääninhallituksen listalla. Palvelutalo olisi varmasti voitu rakentaa ja varmasti voitaisiin rakentaa  vaikka ensi vuonna, jos haluttaisiin. Ja aina vain edelleen pankkien tileillä on kymmenkertainen rahamäärä!

Kirkkonummen rahavarojen hoito on ollut todella mallikasta, pankkien näkökulmasta katsottuna. Se, että tämä peli on voinut jatkua vuosi vuoden perään kenenkään puuttumatta siihen merkinnee sitä, että jotkut ovat itse henkilökohtaisesti hyötyneet tästä. Ovatko he tässä salissa juuri nyt? Onneksi meillä Suomessa on raudanluja pankkisalaisuus!

UIMAHALLI

Tarvitaan uimahalli, rakennetaanko uimahalli? Ei, sillä tarvitaan palloiluhalli, kytketään hankkeeseen siis palloiluhalli, siis yhteensä urheilutalo, tarvitaan urheilutalo, kytketään hankkeeseen tekojäärata, siis yhteensä …

Tällä tavallako saadaan uimahalli? Ei takuulla. Tähän sekasotkutyöryhmään on tunkeutunut “Uimahallin todellinen kannattaja esiin”. Hän ilmeisesti aikoo varmistaa työskentelyllään tässä työryhmässä sen, että ainakin kaksissa seuraavissa vaaleissa tällä samalla iskulauseella tulee valtuustoon valittua. Siis jälleen yksi pukki kaalimaan vartijana! Kannattaahan kerran keksitty iskulause hyödyntää useampaan kertaan!

Keilahalli tähän hankkeeseen on jo kytketty aikaisemmin! Olemme vakuuttuneita, että meiltä puuttuu vielä muitakin urheilutiloja ja että nekin tullaan kytkemään tähän hankkeeseen. Tässä tulee mieleen pienenpuoleinen hyppyrimäki!  Ei tässä ihmeellisiä selvänäkijänlahjoja tarvita, jos ennustaa, että tämä MAMMUTTI tulee kaatumaan omaan mahdottomuuteensa.

Uimahalli on aivan eri asia kuin joku sinänsä tärkeä palloiluhalli, tai keilahalli. Uimahallin käyttäjäkunta on kuitenkin ylivoimaisesti laajempi niin iän kuin kunnonkin suhteen.  Se on terveys- ja kuntoutuslaitos niin vauvoille, lapsille, neideille kuin meneville miehille, niin kotirouville, mummuille ja vaareille kuin kaikille muille, jopa vannoutuneelle järviuinnin kannattajalle, sillä ainakin pitempi uintimatka talvella hallissa on paljon turvallisempi kuin jäiden seassa järvessä.

Siis: Nyt UIMAHALLIA suunnittelemaan ja sitten välittömästi rakentamaan!

Tälle hankkeelle ei soisi samanlaista kohtaloa kuin vuosi tai vuosia sitten tehdylle valtuustoaloitteelle, jossa toivottiin pikkulasten kahluuallasta. Sehän haudattiin maauimalan yhteyteen!

Tosiaankin! Suunniteltakoon sitten maauimalakin saman tien!

Tässä yhteydessä voi kai mainita, että koko keskustan aluetta, lähes puolta asukkaistamme, palveleva Humaljärven uimaranta-aloitekin on niinikään tullut upeasti haudatuksi.  Kuka sanoikaan, ettei kunnanjohtaja tee mitään, totta kai hän tekee, kiusaa ja jarruttaa kaikin tavoin kaikkia sellaisia hankkeita, jotka palvelevat ja hyödyttävät tavallisia kuntamme asukkaita.

KUNNANTALO

Uudisrakentamishanke on haudattava. Esitämme kaksi vaihtoehtoa tutkittaviksi. Tehdään tästä Kirkkoharjun koulusta, sehän se nimi on, kunnantalo ja rakennetaan useampia pienempiä kouluja rauhallisempiin paikkoihin. Uskoisimme tällaisten pienempien koulujen olevan paljon viihtyisämpiä kuin tällainen tuhannen oppilaan jättiläinen. Toinen mahdollisuus on rakentaa uusi uljas sisäänkäynti nykyisten teknisten osastojen toimitilojen eteen ja ottaa loput asunnoista toimistotiloiksi uudet asunnot nykyisille asukkaille tietenkin osoittaen.

Kunnantalo korkealla mäellä olisi hieno ratkaisu. Sinne olisi ylvästä kävellä torilta, kun kauniit vanhat rakennukset ympäröivät kulkijaa. Esimerkiksi Hörngården toimivaksi nuorisotaloksi ja nuorisokahvilaksi kunnostettuna olisi arvostettu osoitus kuntamme kunnioituksesta menneisyyttään kohtaan sekä ymmärryksestään tulevaisuuttaan, nuorison rakentamaa huomista kohtaan!

KAAVAPETOKSET

Kirkkonummen pitkään valmiina ollutta yleiskaavaa käsiteltiin menneenä kesänä pidetyssä kunnanhallituksen kokouksessa. Kunnanjohtajakin oli läsnä tällä kertaa ilmeisesti oikeansuuruisia kokouspalkkioita vetämässä. Hänellä oli korvatulpat, hän juoksi jatkuvasti puhelimessa ja loppuajan hän luki jotain taskukirjaa, jonka nimestä en saanut selvää.

Käyttäytyminen kuvasi hyvin kunnan ylimmän virkamiehen suhtautumista kunnan tärkeimpään asiakirjaan, yleiskaavaan, ja sen laatijaan, kunnanarkkitehtiin. Se oli kauheaa katseltavaa.

Ja kaiken lisäksi mukana olleet petettiin. kaava luvattiin tuoda valtuustoon vielä tämän vuoden kuluessa. Tässä olemme. Emme kai jouluna kokousta pidä?

Seutukaava on sitä vastoin vahvistettu kunnan pyristelyistä huolimatta. Eletään sitten sen mukaan! Esimerkiksi siinä on merkitty joitakin suojelualueita Kirkkonummen alueelle. Niitä kai voisimme yksimielisesti kannattaa ja olla onnellisia kun jotain pientä säilyisi rakentamiselta, eihän niitä kovin montaa ole.

Kattia kans! Lokakuun kokouksessa valtuusto päätti puoltaa Kemiran Rysshamnenin rantakaavaa, jossa pääasiallinen rakentaminen kohdistuisi tällaiselle seutukaavassa merkitylle suojelualueelle. Tietojeni mukaan on aivan äsken ympäristölautakunta, siis ympäristölautakunta, päättänyt puoltaa erästä rakennuslupaa eräälle toiselle suojelualueelle! Siis ympäristölautakunta!

SKDL:n valtuutettu Pertti Manninen on jättänyt Uudenmaan lääninoikeudelle valituksen edellämainitusta rantakaavasta. Joskus on haettava apua ylempää, siihen on täysi laillinen oikeus jokaisella kuntamme asukkaalla.

Rannikko- ja saaristoalueen osayleiskaavan laatimisesta tehtiin päätös valtuuston marraskuisessa kokouksessa. Se, ettei sitä viedä ympäristöministeriön vahvistettavaksi, tarkoittaa siis sitä, että RANNAT RAKENNETAAN UMPEEN YLEISEN JA KUNTALAISTEN EDUN NIMISSÄ!

Tätä päätöstähän voidaan vielä muuttaa, ei kai tässä salissa istu sellaisia naisia ja miehiä, jotka eivät koskaan ole väärässä, jotka eivät koskaan voi muuttaa mieltään! Kerron perustelun vihjeeksi: Jos on tullut viisaammaksi eli saanut uutta todellista tietoa, niin mielipiteensä saa ja voi ja ehkä pitääkin muuttaa, jos katsoo aihetta olevan. Ei se ole suuri häpeä, elämää vain!

TIEDOTUSTERRORI JA TONTTIKEINOTTELU

Ei ole kunnan tavallisten asukkaiden etujen mukaista, että kunta tukee yksisilmäistä, omaa mielipidettään totuutena pitävää, ylisuuria ilmoitushintoja perivää lehteä tiedottaessaan kunnan asioita. Kirkkonummen Sanomat-niminen ilmaisjakelulehti vääristelee täysin estottomasti ja tarkoituksellisesti asioita kuin asioita. Se panettelee tehtävänsä hyvin hoitavia virkamiehiä ja luottamusmiehiä, pitää heitä pelossa. Tiedotustako?

Kuvaavaa on, että lehden mielipiteet voivat olla jatkuvasti totuuksia, vaikka lehden kustantaja Mikko Salo on vähintäänkin osallistunut selvään TONTTIKEINOTTELUUN kunnan vahingoksi ja PAKOTTANUT rakennuslautakunnan myöntämään laillisesti voimassaolevan rakennuskaavan vastaisen rakennusluvan!

Kyseinen lehti on ostanut PIENTEOLLISUUSTONTIN, anonut lupaa TOIMISTO- JA LIIKERAKENNUKSELLE, pakottanut rakennuslautakunnan hyväksymään luvan, jonka lainvoimaisuutta tutkitaan lääninoikeudessa ja Korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Vaikka selvästi kaavan vastainen rakennuslupa jostain syystä hyväksyttäisiinkin ylempien viranomaisten toimesta, lehti ei selviä puhtain paperin. Kysymyksessä on kuitenkin mitä oikeaoppisinta tonttikeinottelua. Pienteollisuustontin ja liiketontin hinnan erotus on valtuuston vuonna 1980 hyväksymän hintatason mukaan ollut yli yhdeksänkymmentä tuhatta markkaa!

Tässä on luotettu joko siihen, että kukaan ei huomaa mitään, tai sitten yhteiskunnan kannalta vielä hirveämpään: LEHTI ON ILMOITTANUT PITÄVÄNSÄ HUOLEN SIITÄ, ETTEI KUKAAN USKALLA SANOA MITÄÄN! Häikäilemätöntä oman edun tavoittelua kunnan vahingoksi tiedotusterrorin suojassa!

Vielä ihmeellisemmäksi ja vakavammaksi tämän tonttikeinottelusotkun tekee se, että myös kunnanhallituksen puheenjohtaja Pertti Peuranheimokin on sotkeutunut tällaiseen täsmälleen samanlaiseen menettelyyn, Hänen saamansa hyöty on yli satakymmenen tuhatta markkaa.

Kunnanhallituksen puheenjohtajallahan on lisäksi toinen tuomioistuin: poliittinen vastuu äänestäjilleen ja koko ajamalleen aatteelle. Ei kai voi ajatella, että kaikki häntä vaaleissa äänestäneet hyväksyisivät tällaisen tonttikeinottelupuolueen.

Kokoomuksen on syytä vetää johtopäätökset ajoissa, eikä antaa ajan ja viranomaisten tehdä musertavia päätöksiään. Tällä tarkoitamme sitä, että mitä kauemmin kunnanhallituksen puheenjohtaja saa toimia paikallaan, sitä suuremman vastuun häntä tukevat ryhmät kokoomus, RKP ja SDP ottavat. Vihreät ottakoot sen vastuun, minkä viisaammaksi näkevät.

Korostamme vielä kerran: Sekä Kirkkonummen Sanomat/ Mikko Salo että HGF Hardware Group Finland Oy/ Pertti Peuranheimo ovat tietoisesti ostaneet tontin pienteollisuuskorttelista ja ovat selvästi ilmaisseet halunsa rakentaa toimisto- ja liiketalon. Liiketonttien hinta on kunnanvaltuuston päätöksellä VIISI KERTAA KALLIIMPI kuin vastaavan pienteollisuustontin. Näiden tonttien viereisessä korttelissa on kaikki liikerakennusten tontit myymättä, niitäkin olisi siis ollut saatavissa.

Ehkä tämä asia oli syytä käsitellä näin yksityiskohtaisesti, koska emme ole varmoja siitä, ymmärtävätkö tässä salissa vieläkään kaikki sitä, että kyseiset herrat ovat todella antautuneet oman etunsa nimissä keinottelemaan kunnan rehellisille yrittäjille tarkoitetuilla tonteilla.

Jatkamme vielä samasta aiheesta ja siihen liittyvästä asioiden vääristelystä toisen omistamassa lehdessä.

Kaikkihan sai alkunsa siitä, kun KUNTALAINEN-lehden päätoimittaja Seppo Lintunen julkaisi eriävän mielipiteensä kesäkuisessa rakennuslautakunnan kokouksessa, jossa käsiteltiin Keskusta II-alueen rakentamista yleisemmin. Siihen saakka luulimme, että Salo ja Peuranheimo tekevät sen minkä osittain muutkin ovat tehneet: rupeavat harjoittamaan liiketoimintaa pienteollisuusalueella. Hiukan ehkä ihmettelimme rakennusvalvontamme tehottomuutta näissä asioissa, kun liikkeitä alkoi ilmestyä yksi toisensa perään. Muistamme sen kaaoksen, jonka eräskin myymälä aiheutti, kun se avasi ovensa, parkkipaikkoja ei ollut mailla halmeilla, autot olivat sikin sokin kyseisellä alueella.

Tässä yhteydessä voimme mainita, että apajalla on käynyt yksi sun toinenkin, esimerkiksi eräs ruotsalaisen tyttökoulun kannatusyhdistys omistaa pienteollisuusrakennuksen, jossa myydään ja varastoidaan vaatteita!

Tähän kaaokseen SKDL halusi selvyyttä tehdessään valtuustoaloitteen, joka kuului yksinkertaisesti kantaa ottamatta seuraavasti: “Julkisuudessa esiintyneiden tietojen mukaan Keskusta II-alueen rakentamisessa on poikettu rakennuskortteleiden käyttötarkoituksen suhteen rakennuskaavan määräyksistä. Allekirjoittaneet kunnanvaltuutetut ehdottavat, että asian selvittämiseksi pyydetään pikaisesti ympäristöministeriön ja lääninhallituksen selvitys ja tuodaan tämä valtuuston tietoon. Kirkkonummi 31.10.1985 Pertti Manninen, Väinö Aho, Seppo Summanen ”.

Nyt on siis kunnanhallitus antaessaan kiireistä vastaustaan tähän aloitteeseen, että tähän sekamelskaan ei ulkopuolista apua tarvita! EI TOSIAANKAAN! Eihän tähän sotkuun KEHTAA PYYTÄÄ ulkopuolista apua. Näin ymmärrän kunnanhallituksen kannan vaikken sitä hyväksykään. Mielenkiintoista on todeta, että kaikki muut paitsi SKDL hyväksyi kunnanjohtajan esityksen aloitteen tutkimatta jättämisestä ja poispäiväjärjestyksestä pistämisestä. Voi vain ihmetellä, millainen tilanne on silloin kun aloitteeseen annettu vastaus tuodaan kunnanvaltuustoon ja prosessi on siihen mennessä ehtinyt eteenpäin!

Huvittavaa on, että tällainen vaatimaton aloite, sai juttuun sekaantuneen lehden ulos kolostaan: SKDL sai täydellisen tuomion kuvien kanssa. ASTIAKIN HAISI, kun oli uskallettu kysyä tästä sotkusta. Olimme työpaikkojen vastustajia numero yksi, emme tonttikeinottelijoiden!

Kaavat on laadittu noudatettaviksi, ne suojelevat sikamaisilta naapureilta: Sikalaa ei perusteta maitokaupan viereen! Anteeksi possut! Kaavoitetun tontin ostaja siis tietää, mitä viereen tulee, myös tämän vuoksi kaavoja tehdään!

Puheet siitä, että kaavamerkinnöissä olisi jotain epäselvää, on täydellistä puppua. Kun kyseisellä kaava-alueella on merkinnät liikerakennusten tonteista ja ERIKSEEN pienteollisuustonteista, laki kyllä tuntee tämän eron ja kaikkialla muualla Suomessa on osattu huomata tämä ero, ehkä joskus jossakin kantapään kautta niin kuin meillä nyt.

Lopuksi parin viikon vanhaa Paavo Uusitalon tekstiä. Tähän ei amatöörillä ole enää mitään lisättävää.

“Kaupunkiympäristön laadusta on pyritty huolehtimaan kaavoituksen, muun rakentamiseen liittyvän ohjauksen ja rakennussuojelun avulla. Nämä keinot eivät ole merkityksettömiä. Ne eivät kuitenkaan ole olleet riittäviä ehkäisemään kaupunkiympäristön köyhtymistä. Juridisessa mielessä periaatteessa samat käytettävissä olevat keinot näyttävät lisäksi johtavan eri kunnissa varsin erilaisiin tuloksiin.”

“Ympäristöstään tietoinen, pätevän virkamiehistön omaava ja taloudellisesti vahva kunta voi toki vaikuttaa rakennetun ympäristönsä laatuun. Monet kunnat eivät kuitenkaan ole taloudellisesti vahvoja ja ympäristöarvot jauhautuvat lyhyen tähtäyksen etulaskelmien puristuksessa.”

“Korruptiosta kertovia dokumentteja on monin verroin enemmän kaupunkien rakennuskannassa ja vahvistetuissa kaavoissa kuin raastuvanoikeuksien arkistoissa.”

SKDL:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Pertti Manninen." 

(SKDL:n VALTUUSTORYHMÄN PUHEENVUORO KIRKKONUMMEN TALOUSARVIOKOKOUKSESSA LAUANTAINA JOULUKUUN 14. PÄIVÄNÄ 1985.)


Jälkisanat 22 vuotta myöhemmin. 
Vappuna, Suomalaisen työn päivänä 2008-05-01. Pertti Manninen.

Löydettyäni tämän tekstin hiukan ihmettelin sitä, kuinka laajasti käsittelin Kirkkonummen silloista kaavaskandaalia, jonka lopputulosta en muista. Pyysin silloin pidettyäni puheen, että se liitetään valtuuston pöytäkirjaan, mutta ei se ainakaan yleiseen jakeluun tullut. Kyllä se jäi vain 43:n (?) valtuutetun korviin. En muista kirjoittiko Helsingin Sanomien kunnallistoimittajakaan mitään asiasta. Paikallislehti ei tietenkään, eikä edes oma lehtemme Kuntalainen. Tässä mielessä teksti on ainutlaatuinen ja saa nyt netissä rajattoman huomion mahdollisuuden.

En tähän nyt käy lisäämään muita nimiä, jos niitä muistaisinkaan. Hiukan vain siitä kuinka jouduin valtuutetuksi. Tunsin jotain kautta silloisen kansandemokraattien puheenjohtajan Edvard Erikssonin. Hän houkutteli minut listoille, kun olin saavuttanut tiettyä kuuluisutta Gesterbyssä, Kirkkonummen keskusta lähiössä. Olin yhdessä Markku Paavilaisen kanssa perustanut lasten elokuvakerho KIRKUVA:n urheiluseuran (Kirkkonummen urheilijat) suojiin. Kerho taisi toimia yhdeksän vuotta ja sillä oli jopa yli kaksi tuhatta katsojaa vuosittain. Kerhoon liittyvä aineisto voi vielä jostain löytyäkin! 

No lasten vanhemmat äänestivät sitten kerhon vetäjän valtuustoon, muistaakseni 55 äänellä. Väinö Ahopatisti minut asuntolautakuntaan ja lisäksi olin hänen varamiehenään kunnanhallituksessa ensimmäiset kaksi vuotta. En asettunut sitten uudelleen ehdokkaaksi ja niinpä, jos oikein muistan SKDL menetti yhden paikkansa Devalle, Olli Mäelle . Minun tieni vei tämän jälkeen muualle Suomeen ja politiikka jäi mutta eivät näemmä ajatukset, jotka pulpahtivat vuonna 1999 esiin Nettisanomissa!

Vappuna, Suomalaisen työn päivänä 2008-05-01. Pertti Manninen.

Tähän kuitenkin joitakin nimiä, muistinvaraisesti: Kunnanjohtaja Kaj Gustafsson, kunnanarkkitehti Leif Sundström, asuntolautakunnan puheenjohtaja Hilkka Forsblom (kok), asuntolautakunnan varapuheenjohtaja Raimo Suominen (sdp), asuntosihteeri Paavo Ruotsalainen, johtava rakennustarkastaja Jaakko Vänskä. 
Sama.


Lue myös! Gustafsson ei jäänyt koskaan kiinni 1999/10/14


Lue myös! Sananvapaus kauppatavarana 2005/02/22


"Kissa ihmettelee juuri löytyneitä navetanhajuisia papereita". Kuva Pertti Manninen keskiviikkona 2008-04-30.


Torstai 2008-05-01 
Vappu - Suomalaisen työn päivä. Helatorstai - Kristuksen taivaaseenastumispäivä

Sattumalta säilynyttä. 

Valitus Uudenmaan lääninoikeudelle.

"UUDENMAAN LÄÄNINOIKEUDELLE

Tyytymättömänä Kirkkonummen kunnanvaltuuston 31.10.1985 §:n 270, RYSSHAMNENIN RANTAKAAVA, kohdalla tekemään päätökseen esitän kunnioittaen seuraavaa:

Rantakaavan pääasiallinen rakentaminen kohdistuu vahvistetussa seutukaavassa merkitylle suojelualueelle, jolle rakentaminen johtaisi suojeluarvon olennaiseen heikkenemiseen. Rantakaavan kaikki muukin rakentaminen osuu niin lähelle suojelualuetta, että jo sekin johtaisi tähän suojelualueen olennaiseen heikkenemiseen.

Asia oli valmisteltu puutteellisesti, koska kunnanvaltuutetuille ei pyynnöstä huolimatta voitu eikä osattu antaa selvitystä siitä, osuuko rantakaavan pääasiallinen rakentaminen suojelualueelle. Vahvistettua seutukaavaa ei ollut valtuustosalissa kunnanvaltuutettujen nähtävissä eikä käytettävissä.

Kaiken edelläolevan nojalla pyydän lääninoikeutta kumoamaan tehdyn päätöksen. Lisäksi pyydän, että valituksestani aiheutuneet kulut tuomitaan Kirkkonummen kunnan maksettavaksi.

Kirkkonummella 11. päivänä joulukuuta 1985

Pertti Manninen
Suunnittelija
...
02410 Kirkkonummi"

http://www.nettisanomat.com/
2008/05/01/puheenvuoro19851214.htm

LUE MYÖS! (MM)

2000

Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999. Joka torstai.
torstaina 1. kesäkuuta 2000, lisäykset jatkuvasti.
funkkis

harjun huminaa:

funkkis-bensa-asema puretaan


"Reimarin talon purkamista nousi vastustamaan kaupungin-
valtuustossa Kaija-Leena Kaijaluoto (vihr.), jonka mielestä taloa ei saa purkaa, ennen kuin sen paikalle suunnitellun musiikki- ja taidekeskuksen rakentamisesta tehdään sitovat päätökset."

keskisuomalainen perjantaina 19. toukokuuta 2000.

(juttua ei löytynyt keskisuomalaisen arkistosta)kuva: pertti manninen kesällä 1999


Jyväskylän ydinkeskustassa oleva vanha funkkis-bensa-asema puretaan paikalle suunnitellun konserttitalon alta.

Mitään käsitystä ei ole siitä rakennetaanko konserttitaloa ikinä, rahoja siihen ei ole osoitettu.

Kaiken lisäksi Sonera on jo nirhaissut nurkan arkkitehtikilpailun voittaneesta ehdotuksesta, joten tontin kohtaloksi näyttää tulevan valuminen liike-elämän tarpeisiin kaupunginjohtaja Pekka Kettusen johdolla.

Luottamusnaiset ja -miehet ovat joko sokeita tai kyynikkoja. Rappeutumaan päässyttä rakennusta ei ole kehdattu purkaa suoraan bisnes-miehille.

nettisanomat.com, pertti manninen 01.06.00

viikon kettunen

"Purkutuomio vahvistettiin silloin, kun musiikki- ja taidekeskuksen arkkitehtikilpailu ratkaistiin.

Voittajaehdotus Rhodorendron edellyttää tyhjää tonttia."


"Voittajaehdotus Rhodorendron edellyttää tyhjää tonttia."

viikon kettunen


lue myös!

Jyväskylän kaupunkikuva köyhtymässä

Ennennäkemätön uuden rakentaminen ei säästä vanhaa!
 

nettisanomat.com
maanantaina syyskuun 20.
päivänä 1999

http://www.nettisanomat.com/2000/06/01/funkis.htm
2014

Helmikuu 2014. Suomalainen korruptio koki kolauksen. Kokkilan kulman kauppa kariutui Keski-Suomessa. KHO kumosi SRV:n ostaman tontin ja korjausta vaativan Valtiontalon kaupan Jyväskylän ytimessä.

Huputettu Valtiontalo tiistaina 14.01.2014.
Kuva


 

Valtiontalolla yllätysten päivä. Vielma voitti kiistan Valtiontalosta. Keskisuomalainen perjantaina 24.01.2014. Kissa: Rasmus.


Amerikan raha saattaa pelastaa valtiontalon. Kaupunki häviää harvoin oikeudessa. Keskisuomalainen perjantaina 24.01.2014. KUVA


"Sanoin jo vuonna 2007, kun näin kauppahinnan, että ei missään tapauksessa." Ahti Vielma. - "Meille oli täysin yllättävää, että päätös oli tällainen". Jyväskylän kiinteistöjohtaja Esko Eriksson. Keskisuomalainen perjantaina 24.01.2014. KUVA


"Komissaarin mitat täyttävä henkilö". "Henna Virkkunen tähyää Eurooppaan. Hän julkisti ehdokkuutensa yhdessä pääministeri Jyrki Kataisen kanssa." Keskisuomalainen lauantaina 25.1.2014. KUVA


 

Jyväskylä: Kaupunginteatteri (Kauppalopo). Kirkkopuisto (suunnitellun parkkihallin sisäänajoaukko, rakentamatta) Valtiontalo (huputettu) ja tyhjä tontti (parkkialue) ja Soneran toimistotalo (lohkaistu alkuan konserttitalolle suunnitellusta tontista). Maanantaina 27.01.2014.


Jyväskylän ohjelmistoa: "Kauppa-Lopo". Maanantaina 27.01.2014. KUVA

SRV Keski-Suomen aluejohtaja Timo Kauppi. Ylen Keski-Suomen uutiset torstaina 23.01.2014. Kuvat: Pertti Manninen. Isonna! KUVA

Helmikuu 2014. Suomalainen korruptio koki kolauksen. Kokkilan kulman kauppa kariutui Keski-Suomessa. KHO kumosi SRV:n ostaman tontin ja korjausta vaativan Valtiontalon kaupan Jyväskylän ytimessä.

Sopimus kaupasta tehtiin vuonna 2007 kovin alhaisella hinnalla. Käytännössä kaupunki antoi keskustan arvokkaimman tontin ja sen vieressä olevan Valtiontalon, Aallon varhaistyön, ”ilmaiseksi” Ilpo Kokkilan omistamalle SRV rakennusyhtiölle. Kauppahinta oli 207 091 euroa. 

Tähän aikaan vaalirahoitus oli vielä alkuvaiheissa, sen tutkiminen, ja niinpä Jyväskylästä löytyi kokoomuksen ja Sdp:n muodostama enemmistö, joka siunasi tämän nyt törkeydeksi Korkeimman hallinto-oikeudenkin mielestä osoittautuneen kaupan. 

Eläkkeellä oleva apulaiskaupunginjohtaja Ahti Vielma teki valituksen, joka harvinaista kyllä johti kaupunkilaisten kannalta suotuisaan lopputulokseen. ”lahjoitus” kumottiin. 

Historiaa hiukan: Aikoinaan silloinen eroraha-kaupunginjohtaja Pekka Kettunen oli junailemassa tonttia joko SRV:lle tai jollekin toiselle rakennusliikkeelle ja tietenkin näitä hyötyjä sitten em. valtapuolueille. Kettunen onnistui hyväksyttämään funkkishuoltoaseman (Reimarin) purkamisen vuonna 2000 ja siinä tontti on yhä rakentamatta aivan kuin Helsingin Kalliossa pikkupoikana meillä oli naapurissa muutama tyhjä tontti sodan tuhojen (palojen) jäljiltä. Mehän käytimme niitä pelikenttinä. Tämä nykyinen pelikenttä on kohta 14 vuotta ollut rakentamattomana: autojen parkkipaikkana.

Tähän historiaan kuuluu, että jotta funkkishuoltoasema saatiin purettua, niin sille oli vakaa tarkoitus rakentaa konserttitalo.

Nykyinen kaupunginjohtaja Markku Andersson piti Ylen Keski-Suomen uutisissa pokkansa ja totesi vain, että kotiläksyt (sic!) pitää tehdä tulevaisuudessa paremmin.

Tilapalvelun johtaja Esko Eriksson tuntui olevan lehden kertomuksen mukaan hyvin hämmästynyt päätöksestä. Välillä tuntuu siltä, että Erikssonin pitäisi saada osa palkastaan rakennusliikkeiltä, niin innokkaasti hän on junaillut koulujen ja päiväkotien hävittämistä ihan keskustassa ja reuna-alueillakin mm. Säynätsalossa, joihin sitten on rakennettu tai ainakin suunniteltu rakentamista eri rakennusliikkeille vuorotellen. 

Uusin suoritus on 100 vuotiaan Jyväskylän lyseon lihoiksi laitto eli lahtaus. Erilaisten koulujärjestelyjen jälkeen lyseo ja sen TONTTI on palautunut kaupungille ilman koululaisia, jotka nyt ovat väliaikaisissa parakeissa vuosikausia!

Ahti Vielma ilmaisi hämmästyksensä sekä Keskisuomalainen-lehdessä että Suur-Jyväskylän lehdessä, jota Keskisuomalainen konserni julkaisee.Keskisuomalaisessa: ”Vielma kertoo työskennelleensä vuosikymmeniä apulaiskaupunginjohtajana juuri tonttien myynnin parissa ja tuntevansa Valtiontalon kulmauksen kuin omat taskunsa.
- Sanoin heti jo vuonna 2007, kun näin kauppahinnan, että ei missään tapauksessa.
Vielman mukaan KHO:n päätös on kullanarvoinen Jyväskylän kaupungille, jonka päättäjät eivät ymmärtäneet kaupungin etua, vaan olivat lahjoittamassa arvotonttiaan pörssiyhtiölle.” (Keskisuomalainen perjantaina 24.1.2014).Suur-Jyväskylän lehdessä: ”Ahti Vielma kertoo olleensa jo etukäteen varma korkeimman oikeuden ratkaisusta, Hän kuvailee Valtiontalon kauppaa järjettömimmäksi päätökseksi, jonka hän on tässä kaupungissa nähnyt.
- Sanoin jo esisopimusvaiheessa, että tämä on ihan järjetön juttu. Silloin minua ei kuunneltu. Nyt on mennyt yli kuusi vuotta ja tässä ollaan. Kauppahinta oli täysin käsittämätön. Toivoisin, että asianosaiset henkilöt kertoisivat avoimesti motiivit, miksi näin päätettiin tehdä, Vielma lataa.” (Suur-Jyväskylän Lehti 25.1.2014).Turha toive. Keskisuomalainen ei halua asiaa selvittää, onhan se osa tätä liike-elämän ja poliittisten päättäjien korruptiota. Pääkirjoituksessaan se haluaa, että asia unohdetaan: ”Mutta nyt on KHO:n päätöksen myötä aika kääntää uusi lehti Valtiontalo-saagassa ja suunnata katseet eteenpäin.” Keskisuomalaisen päätoimittaja on Pekka Mervola.

Seuraavana päivänä oli sitten koko sivun levyinen juttu Jyväskylän kultalusikka Henna Virkkusesta, joka on "komissaariainesta". Olisihan sitä voinut kertoa, että Henna Virkkunen on ollut kokoomuksessa johtavassa asemassa päättämässä tästä Valtiontalonkin ”kaupasta” Ilpo Kokkilan SRV:lle.

Ylen Keski-Suomen uutiset täytti journalistisen tehtävänsä hyvin, Esitteli asian ja haastatteli molempia osapuolia, kaupunginjohtaja Markku Anderssonia ja SRV:n aluejohtaja Timo Kauppia.

JA sitten tärkein: Ylen toimittaja toteaa, että tällä päätöksellä tulee olemaan suuri merkitys myös Lyseon tontin myymisessä, jotenkin näin. Tallennus on tallennettu talteen.

Nettisanomat. Pertti Manninen maanantaina 2014-02-02 klo 23:50.


Arkisto 2000

Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999. Joka torstai.
torstaina 1. kesäkuuta 2000, lisäykset jatkuvasti.kuva: pertti manninen kesällä 1999


Jyväskylän ydinkeskustassa oleva vanha funkkis-bensa-asema puretaan paikalle suunnitellun konserttitalon alta.

Mitään käsitystä ei ole siitä rakennetaanko konserttitaloa ikinä, rahoja siihen ei ole osoitettu.
Kaiken lisäksi Sonera on jo nirhaissut nurkan arkkitehtikilpailun voittaneesta ehdotuksesta, joten tontin kohtaloksi näyttää tulevan valuminen liike-elämän tarpeisiin kaupunginjohtaja Pekka Kettusen johdolla.Luottamusnaiset ja -miehet ovat joko sokeita tai kyynikkoja. Rappeutumaan päässyttä rakennusta ei ole kehdattu purkaa suoraan bisnes-miehille.

nettisanomat.com, pertti manninen 01.06.00

harjun huminaa:

funkkis-bensa-asema puretaan


"Reimarin talon purkamista nousi vastustamaan kaupungin valtuustossa Kaija-Leena Kaijaluoto (vihr.), jonka mielestä taloa ei saa purkaa, ennen kuin sen paikalle suunnitellun musiikki- ja taidekeskuksen rakentamisesta tehdään sitovat päätökset."

keskisuomalainen perjantaina 19. toukokuuta 2000.

(juttua ei löytynyt keskisuomalaisen arkistosta)


Arkisto 2000

viikon kettunen"Voittajaehdotus Rhodorendron edellyttää tyhjää tonttia."keskisuomalainen perjantaina 19. toukokuuta 2000.

(juttua ei löytynyt keskisuomalaisen arkistosta)


"Purkutuomio vahvistettiin silloin, kun musiikki- ja taidekeskuksen arkkitehtikilpailu ratkaistiin."

"Voittajaehdotus Rhodorendron edellyttää tyhjää tonttia." 

keskisuomalainen perjantaina 19. toukokuuta 2000.

(juttua ei löytynyt keskisuomalaisen arkistosta)


"Voittajaehdotus Rhodorendron edellyttää tyhjää tonttia."

http://www.nettisanomat.com/2000/06/01/funkis.htm

http://www.nettisanomat.com/2000/06/01/
viikonkettunen.htm

http://www.nettisanomat.com/2014/02/03/etusivu.html

2013

Maan tapa Lue! Sallitun raja Lue! Konnakabinetti Lue! Case Nettisanomat Lue!Tiistai 2013-02-05
N:o 1539

Edellinen
 - Seuraava
Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999 

Jokaiselle
 etusivulle!
MuutosKaveri KuvaHimphamppua Lue!Maan tapa KuvaJarmo Liski, 7 s videoLiikuntatunti 
KuvaKissan häntä KuvaSoittotunti KuvaKoivut KuvaKarhu Kuva

Joulukuun 
TOP 22 & kävijät 
85069

http://www.nettisanomat.com/2013/02/05/etusivu.html


2012

"Sateen jälkeen." KUVA

Keski-Suomi. Jyväskylä. Asemakatu. Torstai 2012-04-05 17:10. Kuva: Pertti Manninen. Laajenna!

Jyväskylän lyseo tulee säilyttää

VETOOMUS JYVÄSKYLÄN PÄÄTTÄJILLE JYVÄSKYLÄN LYSEON LUKION SÄILYTTÄMISEKSI
Jyväskylän koulutuskuntayhtymä kaavailee Jyväskylän Lyseon lukion lakkauttamista joko kokonaan tai toiminnan siirtämistä toiseen kiinteistöön. Säästöjä haetaan keskittämällä opetusta valtaviin yksiköihin pohtimatta lainkaan sitä, mitä vaikutuksia tällä on opetustyöhön, oppimistuloksiin tai opiskelijoiden ja opetushenkilöstön hyvinvointiin.Jyväskylän Lyseo on maailman vanhin suomenkielinen oppikoulu ja merkittävä osa Suomen sivistys- ja kulttuurihistoriaa. Lyseo on kasvattanut runsaan 150-vuotisen historiansa aikana lukuisia suomalaisen yhteiskunnan vaikuttajia. Lyseo on ollut aina tunnettu poikkeuksellisen voimakkaasta yhteishengestä, kannustavasta, innostavasta ja yksilöä kunnioittavasta ilmapiiristään. Tätä menneiden sukupolvien luomaa arvokasta perintöä ei saa heittää hukkaan. Lyseossa on tehty laadukasta työtä: ylioppilaskirjoitusten tuloksissa Jyväskylän Lyseo on ollut jatkuvasti maan lukioiden kärjessä.

Lyseon henki elää vanhassa Lyseo-talossa. Vanha koulurakennus on olennainen osa suomalaista kulttuuriperintöä ja muodostaa opiskelijoiden kanssa erottamattoman kokonaisuuden. Vanha koulurakennus tulee peruskorjata ja sen tulee säilyä opetuskäytössä myös remontin jälkeen.

Me allekirjoittaneet vetoamme päättäjiin Jyväskylän Lyseon lukion säilyttämiseksi ja opetuksen jatkamiseksi nykyisellä paikalla.

http://www.adressit.com/jyvaskylan_lyseo_tulee_sailyttaa
 - 2012-04-09: Allekirjoitukset (2 964) - Kommentit (172).

http://www.nettisanomat.com/2012/04/09/etusivu.htm


2013


Perjantai 2013-02-01
N:o 1535

Edellinen
 - Seuraava
Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999 

Jokaiselle
 etusivulle!
Muutoksen tarveJarmo Liski, 7 s video

Liikuntatunti KuvaKissan häntä KuvaSoittotunti KuvaKoivut KuvaKarhu KuvaBandy KuvaHäämessut KuvaTelakkauutisiin väsähtänyt Kuva


Perjantai 2013-02-01

Jokaiselle
 etusivulle!

Muutoksen tarveJarmo Liski, 7 s videoLiikuntatunti 
KuvaKissan häntä KuvaSoittotunti KuvaKoivut KuvaKarhu KuvaBandy KuvaHäämessut KuvaTelakkauutisiin väsähtänyt Kuva


Joulukuun 
TOP 22 & kävijät 
85069

http://www.nettisanomat.com/2013/02/01/etusivu.html

2005

Nettisanomat keskiviikkona 30. maaliskuuta 2005. Etusivu. Numero 326. "Arkistojen aarteita". Kuva 1980-luvulta Helsingistä.
                                                                                          

KUVA


"Asuntoja! Kyllä. 3. Rehellinen. Luotettava. Aikaansaava. Jussi Pajunen. Helsingin Liberaalit. Itsenäinen liberaali."

Kuva: Pertti Manninen.

Kokoomuslainen Jussi Pajunen valittiin tänään keskiviikkona 30.03.2005 alkuillasta Helsingin uudeksi kaupunginjohtajaksi 01.06.2005 alkaen  Kokoomuksen, SDP:n ja Vihreiden tekemän ennakkosopimuksen mukaisesti.  Jussi Pajunen seuraa tehtävässään kokoomuslaista Eva-Riitta Siitosta, joka aikoinaan voitti äärimmäisen niukasti SDP:n ehdokkaan nykyisen apulaiskaupunginjohta Pekka Korpisen. Silloin kokous venyi yli puolenyön ja tulos oli loppuun asti epävarma. Silloinkin oli ennakkosopimus. Sopimuksen mukaan Pekka Korpinen piti valittaman, mutta sopimus oli hölmö, koska sopijilta puuttui yksi ääni ja niin Eva-Riitta Siitonen tuli valituksi.

Tässä 1980-luvun (luulen niin) arkistokuvassa Jussi Pajunen on ehdokkaana vielä liberaalien listoilla ja vaatii   Asuntoja! Kyllä.  Vaatimus on aina ajankohtainen. Heti valintansa jälkeen uutisstudioon kiidätettynä hän MTV3:n Kymmenen uutisissa  vieritti Helsingin kymmenen vuoden asuntorakentamiskurjuuden syyksi Vuosaaren sataman rakentamisen viivästymisen. Lisäksi hän kaipasi ensimmäisenä tärkeimpänä asiana seudullista yhteistyötä. Haastattelu oli laadittu niin, että väliin näytettiin koululaisten ja vanhempien mielenosoitusta Roihuvuoressa, jossa koulu aiotaan lakkauttaa. Lapsiakin haastateltiin. Riittää  tässä uudella kaupunginjohtajalla tehtäviä kaikilla saroilla. 

Asuntorakentamisen suhteen saa nähdä muuttuuko mikään. Niin kauan kuin ihmisten perustarpeiden tyydyttäminen on bisneksen varassa voi kurjuuden ennustaa jatkuvan. Niin kaun kuin rakentamisessa voidellaan erilaisia intressejä voi kurjuuden ennustaa jatkuvan. Ja niin kauan kuin korruptio ja kähmintä näillä alueilla tuottaa hyvin voi kurjuuden ennustaa jatkuvan. 

Jussi Pajusella on ihan omiakin intressejä. Malmin lentokentän rakentaminen asuntoalueeksi hyödyttää aivan suoraan hänen ja sukulaistensa omistuksia ja hyvinvointeja. Toivottavasti Jussi Pajunen haluaa jäädä historiaan muuna kuin tahdottomana marionettina ja oman edun tavoittelijana. Seitsemässä vuodessa kyllä ehtii jotakin, jos vain näkemystä ja inhimillisyyttä piisaa.  Niinkuin silloin 80- luvulla: Rehellinen. Luotettava. Aikaansaava. Jussi Pajunen.  

Nettisanomat. Pertti Manninen. Pääkirjoitus keskiviikkona 30.03.2005. Katso myös! "Kansalaiset etsivät reittejään senaatintorilla Valtioneuvoston linnan kiertäen keväällä 1980-luvulla. EU:n perustuslaki tulossa!"  Arkistojen aarteita  03.03.2005.

Seuraava.
Edellinen. 

http://www.nettisanomat.com/2005/03/30/etusivu.htm

2017Perjantai 2017-03-24
N:o 28 - MAALISKUU 2017 
MOBI

"Minkä kokoisesta tukusta on kyse?" Kuvasarja

Sipilä ja ruotsinkieli, ¤#¤#¤#¤#. Lue!

Lipponen muistaa väärin väittäessään, että hän kannatti ruotsinkielen pakollisuuden poistamista ylioppilaskirjoituksissa! Lue!

Arkisto. 27.10.1999 Pakkoruotsi – vähemmistön enemmistön terroria Kysymyksiä presidenttiehdokkaille. Lue!Minna Canthin kuvaus. Kuva

SIPILÄ OSAA OLLA KOVA. Lue!

JA SOTAMAA LEIKKASI Kuvat

VIIMEISTÄ PÄIVÄÄ. Kuvasarja


Sananvapaus. Verkkoviestien hävittämisen laajuus. Lue!

 

Shit.fi N:54

Timo Haapaniemi KUVA

Ilmoitus maksettu Rakennusliike EKE:n rahoilla.
Kirkkonummen Sanomat 23.3.2017 N:o 24
Turvallinen viihtyisä Kirkkonummi http://www.shit.fi/2017/03/23/etusivu.html


Ex-kunnanhallituksen puheenjohtaja palaa politiikkaan
100 000 euroa rikkaampana. Tapaus EKE ja Timo Haapaniemi Kirkkonummella.

Kolme vuotta poliittisena raatona ollut Kirkkonummen ex-kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Haapaniemi palaa politiikkaan ja aikoo osallistua valtuustotyöskentelyyn nyt heti kun luvattoman kauan kestäneet poliisitutkimukset ja syyttäjän harkinnat ovat päättyneet. Mitään rikosta ei ole tapahtunut ja Haapaniemi on syytön lahjusrikokseen.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että Haapaniemellä ei ollut mitään osuutta lahjusepäilyjen aikana tapahtuneeseen EKE-yhtiön kaavoituksiin tai rakennusoikeuksiin, Tämä kävi ilmi mm. löytyneestä päiväkirjasta, jossa hänen menojaan ja tulojaan oli kerrottu, siis kulkemisiaan. Poliisihan tutki rahaliikennettä.

Lehtitietojen mukaan Haapaniemi ja hänen perheensä myivät rakennuskelvottoman tontin EKE:lle räikeään ylihintaan ja ostivat asunnon EKE:ltä alihintaan, ehkä ei ihan yhtä räikeään. Haapaniemien hyödyksi arvioitiin 100 000 euroa. Kauppojahan saa tehdä miten lystää, mutta tässä tapauksessa siis selvitettiin oliko EKE saanut myös jotain etuja Haapaniemen kunnanhallituksen puheenjohtajan asemasta. Lopputulos oli siis se, ettei ollut saanut.

Näin ollen tuomio siirtyy seuraaviin kunnallisvaaleihin ja silloin selviää, ovatko äänestäjät ja Timo Haapaniemen kannattajat hylänneet hänet vai eivät. Samalla selviää se asettaako puolue Kokoomus hänet vielä ehdolle kunnanhallituksen jäseneksi tai jopa puheenjohtajaksi.

Nyt siis Haapaniemi astelee valtuuston kokoukseen puhtaana miehenä ja Kirkkonummen Sanomien selostuksen, ehkä kuitenkin Haapaniemen itsensä selostuksen mukaan kysymys oli ”aivan normaaleista kiinteistö- ja asuntokaupoista”.

Viikkosanomat. Pertti Manninen. Sunnuntai 2015-11-28 klo 07:56.

Tags: ,
 
,
 ,
 
,
 ,
 

http://viikkosanomat.fi/2015/11/29/ex-kunnanhallituksen-puheenjohtaja-palaa-politiikkaan-100-000-euroa-rikkaampana-tapaus-eke-ja-timo-haapaniemi-kirkkonummella/

Lehtitietojen mukaan -linkki 2017-04-25.


Shit.fi N:52
"Puolustusvoimien komentaja antoi VTV:n tarkastajille väärää tietoa. Useat eri yhtiöt tarjosivat Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindbergille metsästys- tai kalastusmatkoja vuosina 2014–2015. Komentaja ei kertonut yritysten kytköksistä armeijaan."
Aamulehti 10.02.2017 KOTIMAA 

http://www.shit.fi/2017/02/10/etusivu.html

http://www.knummi.fi/2017/03/24/etusivu.html

http://www.nettisanomat.com/2017/03/24/etusivu.html

 


Maaliskuu. Tasa-arvo

Ensimmäinen ehto naisen edistymiselle on persoonallinen ja henkinen vapaus. Siihen perustuu kaikki muu. 
Minna Canth

Ei ole mitään yhteiskunnallista toimintaa, joka kuuluisi naiselle naisena ja miehelle miehenä.
Platon

Koska olen mies, minusta voi tulla Paavi.
Miguel de Cervantes (1547-1616)

Koska ole mies, minusta ei voi tulla naisten pesutilojen siistijää.
Adonis

Päästäkää naiset kerran tasa-arvoiseen asemaan kanssanne, ja siitä lähtien he ovat yläpuolellanne.
Cato

En pysty sanomaan, ovatko naiset miehiä parempia - mutta varmaa on, että he eivät ainakaan huonompia ole.
Golda Meir

Yhteiskunnallisia edistysaskeleita voidaan mitata vain naissukupuolen yhteiskunnallisen aseman perusteella.
Karl Marx

(35) Kokoelmasta RAKASTA. Aforismeja, runoja ja mietteitä vuoden jokaiselle kuukaudelle. Toimittanut Arto Manninen. Gummerus 2012. 


Helsingin Sanomat lauantaina 11.2.2017. Mielipide. Juha Tapiola.

Saamelaiset: Sulauttamispolitiikka jatkuu käytännössä edelleen.
Saamelaisten oikeudet eivät toteudu Suomessa.

(Artikkelin kuva)

"Ensimmäinen yhteinen saamelaiskokous pidettiin 6. helmikuuta 1917 Norjan Trondheimissa. Päivää pidetään nykyisin myös saamelaisten kansallispäivänä.

Saamelaisten yhteinen kansallispäivän juhla pidetttiin tänä vuonna Trondheimissa, jossa olivat koolla Norjan, Ruotsin ja Suomen saamelaisten vaaleilla valitut parlamentit. Juhlissa oli mukana myös Norjan ja Ruotsin valtiollista johtoa - Suomen poliittinen johto loisti poissaolollaan. Oikeusministeri Jari Lindström (ps) perui osallistumisensa viime tipassa pääministeri Juha Sipilän (kesk) "strategiakokoukseen" liittyvässä määräyksessä.

Norjan pääministeri Erna Solberg piti Trondheimissa puheen norjalaispolitiikan vääryydestä saamelaisille. Hän totesi puheessaan muun muassa seuraavaa: "Norjalaistamispolitiikka on musta kappale maan historiassa. Se pakotti saamelaiset luopumaan kulttuuristaan ja kielestään. Moni sukupolvi kasvatettiin uskomaan, etteivät he saa puhua saamea eivätkä olla saamelaisia ja että se on häpeä. Norjalaisten politiikka saamelaisia kohtaan oli väärä."

En usko koskaan kuulevani Suomen pääministeriltä tällaista tunnustusta vääryyksistä saamelaisia kohtaan. Ruotsissakin valtionjohto on pyytänyt saamelaisilta anteeksi sulauttamisyrityksiä.

Saamelaisoikeuksien näkökulmasta Norja on paratiisi Suomeen verrattuna. Norja on ratifioinut jo vuonna 1990 alkuperäiskansojen oikeuksia koskevan ILO 169-sopimuksen ja Tanskakin vuonna 1996 Grönlannin inuitien vuoksi.

Sivistysmaina itseään pitävät Suomi ja Ruotsi eivät ole ratfioineet sopimusta. Ruotsissa saamelaisten oikeudet on kuitenkin vahvistettu lainsäädännössä Suomea paremmin esimerkiksi saamelaismääritelmän ja poronhoidon osalta. Ruotsin saamelaiskäräjät ja ja syrjintävaltuutettu haluavat perustaa totuuskomission, joka selvittäisi ja toisi julkisuuteen saamelaisten historiassa kokemat vääryydet. Ruotsin valtionjohto ei ole tyrmännyt ajatusta.

Kansanedustaja Emma Kari (vihr) jätti syyskuussa 2016 eduskuntakyselyn siitä, aikooko hallitus ryhtyä toimenpiteisiin saamelaiskäräjien ehdotuksen totuus- ja sovintokomission perustamiseksi. En yllättyisi, jos hallitus vastaisi, ettei komissiolle ole tarvetta.

Suomi on Ruotsin ja Norjan tapaan pyrkinyt historiassaa sulauttamaan saamelaiset valtaväestöön. Esimerkiksi saamelaislapsia pakkosuomalaistettiin sotien jälkeen 1940-luvun lopulta lähtien laittamalla heidät suomalaisiin asuntolakouluihin.

Olen itse viimeisiä ikäluokkia, jotka joutuivat kokemaan asuntolakoulun. Aloitin koulun Utsjoen kansakoulussa vuonna 1968 ja asuin viikot asuntolassa. Kelirikkoaikoina asuntolassa oleminen venyi yli kuukaudeksi - 7-vuotiaana! Kaikki opetus oli suomenkielistä, mikä ei ollut kotona vain saamen kieltä puhuneelle lapselle ihan yksinkertainen juttu. Asuntolanhoitajakin puhui vain Suomea.

Julkinen pakkosuomalaistaminen loppui vasta 1970-luvulla. Käytännössä se kuitenkin jatkuu edelleen. Valtiolla ei ole haluja saamelaismääritelmän muuttamiseen. Metsähallituslaissa, kaivoslaissa ja vireillä olevassa Tenon kalastussopimuksessa saamelaiskulttuuria ei ole huomioitu asianmukaisesti. Tämä tarkoittaa, että sulauttamispolitiikka jatkuu."

Saamelaiset: Sulauttamispolitiikka jatkuu käytännössä edelleen. Saamelaisten oikeudet eivät toteudu Suomessa. 
Helsingin Sanomat lauantaina 11.2.2017. Mielipide. Juha Tapiola, varatuomari ja JHT/HT-tilintarkastaja, etninen Utsjoen saamelainen, Asikkala.

"Norja on paratiisi Suomeen verrattuna".

Kuva 13.02.2017.
Helsingin Sanomissa ei ollut mitään asiasta saamelaisten kansallispäivän jälkeisenä päivänä tiistaina 07.02.2017. 
Pertti Manninen. Totuus

Epäröidessäsi kerro totuus.
Mark Twain

Totuus on arvokkain asiamme. Säästäkäämme sitä.
Mark Twain

Totuus voi vasta silloin vaikuttaa, kun vastaanottaja on sitä varten kypsä. Ei riipu siis totuudesta, että ihmiset ovat vielä niin kaukana totuudesta.
Christian Morgenstern

Totuuden hautajaisissa lauletaan aina samaa virttä: "Minä olen oikeassa ja sinä olet väärässä".
Lin Jutang

(47) Kokoelmasta RAKASTA. Aforismeja, runoja ja mietteitä vuoden jokaiselle kuukaudelle. Huhtikuu. Toimittanut Arto Manninen. Gummerus 2012. 

Kaiken keskellä aina läsnä! - Viikkosanomat- blogi
"Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa".Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa.
Kuva Pertti Manninen. Jyväskylä. Asemakatu. Forum. Keskiviikkona 2008-11-12 klo 09:55. 


 

HS24 - 2018/05/15 - N:o 2086 - Eduskunnan dorkat virkamiehet järjestykseen: Paavo Väyrynen palaa eduskuntaan. Pääsihteeri Maija-Leena Paavola ja apulaispääsihteeri Timo Tuovinen. Viikkosanomat - ARKISTO 2011: Siittimen palautus Rakveressa. KUVASARJA - "Työtä kaikille!" 1994-05-01. Jyväskylä. Tori. Kuva: Pertti Manninen - Aatteet. Arto Manninen. Kokoelmasta RAKASTA. - Tappiolan vainioilta. Bisquit Seppo Ahti Ilta-Sanomat tänään tiistaina 2008-04-29. - SMILE - HYMY - Alkuperäinen ja käännös 2001. - Tasa-arvo. Aforismeja. - etusivu - Tiistai 15.05.2018 - Kuvasanomat - Sanomatori - Viikkosanomat - Härkää sarvista - 12.fi -

N:o 2086 Vastaava päätoimittaja Pertti Manninen. Yhteys: nettisanomat @hotmail.com

- Sivu 2018-15-05 ja 2018-06-04, nettiin 2018-06-04 19:07, linkkejä 2018-06-04.


Sivun alkuun!


Nettisanomat-sivuston rinnakkaissivustona (sivut 05.03.2018 - 02.07.2018) nettiin tiistaina 2018-07-03.